Відкритий лист Київському міському голові Віталію Кличку щодо проблем полігону ТВП №5

Дата: 30.06.2016 10:13
Кількість переглядів: 1909

Шановний Віталію Володимировичу!

Підгірцівська сільська рада звертається до Вас з приводу сприяння у вирішенні екологічних та соціальних проблем, що виникають у зв’язку з розміщенням ПрАТ “Київспецтранс” полігону твердих побутових відходів №5 (далі — полігон ТПВ №5) в селі Підгірці Обухівського району Київської області.

Єдиний документ, згідно якого функціонує полігон — договір, що був підписаний 30 серпня 1990 року між Підгірцівською сільською радою, колгоспом “Вітчизна”, Київською обласною радою та Київською міською радою. Термін договору складав 10 років, тобто до 30.08.2000 року. Інших дозволів на захоронення твердих побутових відходів на полігоні ТВП №5 Підгірцівська сільська рада не надавала. Тобто захоронення твердих побутових відходів з того часу відбувається незаконно з порушенням п. а ст. 32 Закону України “Про відходи”. Проектний граничний строк безпечної експлуатації вказаного вище полігону закінчився в 2003 році. З того часу, всупереч вимогам діючого законодавства України та протестам місцевої громади, тверді побутові відходи м. Києва продовжують щоденно надходити на полігон ТПВ №5, який став зоною потенційної екологічної катастрофи. Полігон перенавантажений більше ніж в 3 рази, ніж це було передбачено проектною документацією. Полігон повинен був зупинитися на рівні пагорбів, але його сміття саме вже стало новими горами, здіймаючись над рівнем землі на 18 метрів. За даними листа ПрАТ “Київспецтранс” від 04.02.2015 року №82/01, станом на 01.12.2014 року на полігоні №5 захоронено 32,2 млн. м3. При цьому, голові правління ПрАТ “Київспецтранс” вистачає нахабства заявляти перед камерою, що полігону вистачить ще на 3 роки та що на даний час на полігоні захоронено лише 6,4 млн. тонн сміття.

Нагадаємо, що згідно діючих Правил експлуатації полігонів побутових відходів, що затверджені наказом Міністерством з питань житлово-комунального господарства України від 01.12.2010 року N 435 полігон побутових відходів — інженерна споруда, яка призначена для захоронення побутових відходів і повинна запобігати негативному впливу на навколишнє природне середовище і відповідати санітарно-епідеміологічним і екологічним нормам.

Негативний вплив полігону з кожним роком відчувається все більше з огляду нехтування керівництвом ПрАТ “Київспецтранс” наступних проблем:

  •     токсичного фільтрату;
  •     нестерпимого смороду;
  •     наявності біля полігону табору ромів та інших осіб без реєстрації;
  •     ігнорування громадської думки та введення суспільства в оману.

За час роботи полігону на його території утворились 2 озера об’ємом понад 600 тисяч кубічних метрів токсичного фільтрату, який відноситься до відходів першого (найвищого) класу небезпеки. Для очищення цього фільтрату було побудовано 2 установки: ROCHEM (Німеччина) і VOMM (Італія). Більше 5 останніх років жодна з них не працювала. В березні цього року поновили роботу системи ROCHEM. Читаючи про цю новину на сайті КМДА, дійсно хочеться вірити, що нарешті проблему фільтрату закрили. Але це не так… Як і сказано в доповіді, система переробляє 200 кубічних метрів фільтрату в день. Але ніхто не сказав, що полігон вичавлює з себе в середньому 200-250 кубів в день. Тобто ні про який «переробити накопичений фільтрат» не може йти мови.

Київспецтранс обрав позицію очікування — чи фільтрат сам випарюється та потруїть все навкруги, чи нехай і надалі виливається в Марусин Яр, а далі по річці Сіверці в Дніпро. Про факти витоку фільтрату за межі полігону складені чисельні акти екологічної комісії Підгірцівської сільської ради.

Глиняна дамба, що утримує отрутну рідину, явно не розрахована, щоб впоратись з такими об’ємами токсичного озера. Є сподівання, що ми не станемо свідками отруєння річки Дніпро 600 тисячами кубічних метрів токсичної рідини у разі прориву дамби…

Вже сьогодні токсичний фільтрат отруїв верхні шари ґрунтових вод в селах Підгірці, Романків та Креничі. Вода в колодязях непридатна навіть для поливання городів. Результати гігієнічної оцінки вмісту важких металів в ґрунті сіл Підгірці, Романків та Креничі, що проводився інститутом гігієни та медичної екології ім. О.М. Морзеєва АМНУ, засвідчують, що концентрація свинцю та цинку в зразках ґрунту перевищують норму. За результатами проведених Інститутом екогігієни і токсикології імені Л.І. Медведя МОЗ України та Центром гідрогеологічних і геолого-екологічних досліджень Державної служби геології та надр України контрольних вимірювань стану ґрунту та ґрунтових вод навколо полігону №5 встановлено, що ситуація на полігоні наближена до надзвичайної ситуації техногенного характеру. Зокрема, в ґрунтових водах спостерігається значне перевищення вмісту азоту амонійного, фосфатів, хлоридів, марганцю, кальцію, заліза; гранично допустимий вміст амонію в ґрунті перевищено в 200 разів, хлоридів — в 835 разів.

Наступна проблема — нестерпний сморід. Сьогодні вже важко зрозуміти, чи звалище знаходиться в Підгірцях, чи Підгірці стоять на звалищі. Смердючий запах полігону відчувається навіть взимку, про теплі пори року й казати нема чого — жителі навколишніх сіл вже забули, що таке провітрювання будівель. Бо «свіже» повітря знадвору нічого, крім блювотних рефлексів, не приносить.

Причина смороду банальна — ПрАТ «Київспецтранс» цинічно ігнорує екологічні вимоги щодо поводження з твердими побутовими відходами, роками не пересипаючи шаром ґрунту карти полігону! Згідно вищевказаного наказу, карти 2-2,5 метри заввишки повинні пересипатися шаром ґрунту 20 см у триденний строк. Але це не робиться — грошей на це немає, техніка не працює, тарифи низькі. Це все чудові причини, але місцеву громаду проблеми власника сміття мало хвилюють. Якщо керівництво Київспецтрансу не в змозі виконувати роботи з дотриманням технологічних норм та банально їх ігнорує, то цим питанням повинні було б зацікавитись правоохоронні органи з притягненням до відповідальності.

Третя проблема — сотні циган, ромів та осіб без постійного місця проживання, які вільно працюють на полігоні: цигани зустрічають вас на в’їзді до полігону, дехто стоїть на сортувальній лінії, решта збирають вторсировину на картах полігону, а хто не може працювати — жебракує чи здійснює крадіжки. Табір ромів розбитий одразу за північно-східною стороною полігону. Живуть ці люди без якихось мінімальних санітарних умов, ведуть аморальний спосіб життя, за останні кілька років вирубали гектари лісу. За різними даними чисельність табору складає 600-800 чоловік, 200 з яких — діти!

Багато з циган мають небезпечні хронічні захворювання, в тому числі вони спостерігаються і серед дітей. Так в 2015 році було зафіксовано смерть немовляти від відкритої форми туберкульозу. Батьки цієї дитини прийшли під будівлю сільської ради зі словами: «Вона не дихає, можливо померла. Заберіть її…» і працівники сільської ради зайнялись питанням поховання дитини.

Між циганами та місцевим населенням постійно виникають сутички. Жителі сіл Підгірці, Романків, Креничі обурені перебуванням табору ромів на території сіл. Почастішали випадки крадіжок, цигани постійно гуляють вулицями сіл в надії щось винести з дому: цінні речі, інструмент, метал. На зауваження місцевого населення не реагують, начебто не розуміючи української мови.

Можливо виникає питання: «Яке відношення до ромів має ПрАТ «Київспецтранс»? Безпосереднє. Адже всі вони мають безперешкодний доступ до території полігону, табір розбитий під звалищем виключно заради роботи на звалищі. За деякою інформацію, вони навіть офіційно працевлаштовані на підприємствах, що розміщені на території полігону.

Про всі ці проблеми чудово відомо всім відповідальним особам та службам. Але робити ніхто нічого не збирається. На наші прохання, зауваження та вимоги, завжди є ряд відмовок: «немає грошей», «не закладено в тариф» і таке інше. Але частіше нас просто ігнорують, не даючи ні відповідей, ні пояснень. І це четверта проблема — всі, хто має будь-яке відношення до роботи полігону створюють красиву картинку своїми інтерв’ю, тримаючи місцеве населення за дурнів. Громадська думка жителів сіл Підгірці, Романків та Креничі, не цікавить ні владу міста Києва, ні правління ПрАТ “Київспецтранс”, ні керівництво полігону. Полігон працює незаконно, всі роботи здійснюються без громадського обговорення, а керівники перед пресою відверто брешуть: що проблема фільтрату вирішена; що захоронено лише 6,4 млн. тонн; що звалище не смердить і від фермерів запахів більше; що проблеми з циганами немає; що двері полігону відкриті для всіх.

За вказаних умов, порушуються передбачені статтями 49, 50 Конституції України права на здоров’я та на екологічно безпечне навколишнє середовище мешканців сіл Підгірці, Креничі, Романків Обухівського району Київської області. Громада вказаних вище населених пунктів активно виступає проти подальшої експлуатації полігону №5, вимагає негайної ліквідації екологічно небезпечних наслідків та відшкодування в повному обсязі завданої екологічної шкоди.

Очевидним є той факт, що подальше захоронення твердих побутових відходів на полігоні №5 без їх попередньої обробки неминуче призведе до виникнення надзвичайної екологічної ситуації як мінімум регіонального масштабу. Натомість, в 2015 році ПрАТ «Київспецтранс» за рахунок коштів виділених Київською міською державною адміністрацією було розпочато роботи із реконструкції полігону ТПВ №5 без попереднього обговорення проекту реконструкції громадськістю сіл Підгірці, Креничі та Романків.

Звертаємо Вашу увагу, що виходячи із положень Директиви Європейського Парламенту та Ради 2008/98/ЄС від 19 листопада 2008 року «Про відходи та скасування деяких Директив» та п. і ч. 1 ст. 32 Закону України «Про відходи», захоронення не перероблених відходів на полігонах має бути припинено до 1 січня 2018 року. Щоб встигнути до цієї дати, сьогодні роботи починати вже пізно. Розмови про необхідність будівництва сміттєпереробного заводу велися з 2008 року. Підгірцівська сільська рада в інтересах місцевого населення показала готовність до вимог цивілізованого світу та зі своєї сторони зробила все, що в її повноваженнях — ще в 2013 році поблизу полігону ТВП №5 відвела земельну ділянку площею 12 га під майбутній сміттєпереробний завод. Громаді сіл Підгірці, Романків та Креничі, не принципово, хто буде замовником та інвестором будівництва заводу, але ми будемо вимагати, щоб вимоги жителів навколишніх сіл були прийняті до уваги:

§  сміттєпереробний завод повинен розміщуватись на земельній ділянці, що спеціально для нього відвела Підгірцівська сільська рада;

§  проект сміттєпереробного заводу повинен передбачати рекультивацію старого сміття;

§  проектна потужність заводу повинна бути розрахована на повну рекультивацію старого сміття протягом 10 років;

§  юридичні адреси всіх підприємств, що будуть здійснювати діяльність на заводі та обслуговувати його, повинні бути зареєстровані в с. Підгірці.

Звичайно, нікому з місцевих жителів не хотілося б мати по сусідству ще й сміттєпереробний завод. Але, якщо вибирати між тим, що маємо зараз, та тим, що може бути з працюючим заводом, то перевага на боці заводу. Адже його діяльність вирішить всі найважливіші проблеми полігону: зменшиться забруднення атмосферного повітря, ґрунтів, підземних вод, циганам уже нічого буде робити і таких масштабах, та нарешті зникне той жалюгідний вигляд, що дарує нам зараз полігон №5 з усіх сторін. Та власників сміття сьогоднішня ситуація влаштовує куди більше — краще тримати «чорну робочу силу» та набивати кишені такою же чорною готівкою.

В кінці лютого цього року Підгірцівська сільська рада зверталась до голови Київської обласної державної адміністрації Мельничука Максима Дмитровича з проханням ініціювати створення міжвідомчої робочої групи за участю уповноважених представників Київської обласної державної адміністрації, Київської міської державної адміністрації, Обухівської районної державної адміністрації, Підгірцівської сільської ради, Міністерства екології та природних ресурсів України та зацікавленої громадськості щодо розроблення плану заходів щодо недопущення настання надзвичайної екологічної ситуації та підписання меморандуму про співпрацю вказаних вище органів державної влади та місцевого самоврядування в сфері будівництва комплексу підприємств з переробки твердих побутових відходів в селі Підгірці.

З того часу пройшло більше ніж 3 місяця. Якщо цього строку замало для створення міжвідомчої робочої групи, то про швидкі та продуктивні результати її можливої роботи взагалі не варто мріяти. В черговий раз стаємо свідками, що проблеми негативного екологічного впливу полігону ТВП №5 на жаль нікого, крім жителів Підгірцівської громади, не хвилюють.

Як це не прикро констатувати, але щоб про нас згадали, побачили наші проблеми та почали необхідні заходи зі зменшення екологічного впливу, потрібно, щоб щось-таки на полігоні трапилось. Саме після виникнення екологічної чи техногенної катастрофи на полігоні, як завжди це відбувається, за мить швидко мобілізуються всі відповідні служби, «сміття підметуть під килимок», і почнеться робота з пошуку відповідального за подію. Цікаво, чи візьмуть на себе відповідальність Київський міський голова, правління ПрАТ «Київспецтранс», керівництво полігону та решти підприємств, що там здійснюють діяльність? Так невже ж треба дочекатися миті, коли все це трапиться?

Жителі навколишніх до полігону сіл — Підгірці, Романків, Креничі та Ходосіївки, вже втомились від такого «сусіда». Жодні обіцянки їх вже не влаштують. Не вірять вони і в наші запевнення вирішити проблему, оскільки бачать, що всі зусилля марні, а всі порушені питання залишаються без відповіді. Вони вимагають рішучих дій аж до перекриття в’їзду на полігон №5 в найближчий час. Як представники влади на місці, ми не можемо допустити до такого. Ми продовжуємо заспокоювати місцевих жителів та закликаємо до мирного врегулювання питання шляхом письмових звернень до усіх можливих інстанцій. Але, якщо народ вийде на дорогу, то зупинити його вже не вдасться.

Тому, щоб не доводити людей до тієї межі, коли ситуація вийде з під контролю, в черговий раз намагаємося закликати Вас до вирішення цієї гострої проблеми. Її подальше ігнорування саме з Вашої сторони матиме негативні наслідки та отримає великий публічний резонанс. Доведіть людям, що влада за народ, а не проти нього. Давайте вирішувати спільні проблеми разом якомога швидше. Бо часу на зволікання не залишилося.

З повагою Підгірцівський сільський голова, депутати сільської ради, члени виконавчого комітету, члени Громадської ради при Підгірцівській сільській раді, представники громадськості.

 

Відкритий лист Підгірцівського сільського голови, депутатів сільської ради, членів виконавчого комітету, членів Громадської ради при Підгірцівській сільській раді, представників громадськості Київському міському голові Віталію Кличку щодо проблем полігону ТПВ № 5 підтримано депутатами Обухівської районної ради сьомого скликання на пленарному засіданні девятої сесії Обухівської районної ради 24 червня 2016 року, рішення № 132.9.VIІ  


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь