Незагоєна афганська рана

Дата: 15.02.2018 17:27
Кількість переглядів: 849

Афганістан… Це слово болем дзвенить у душах багатьох воїнів-інтернаціоналістів, які втратили там своїх бойових побратимів, товаришів, сумно відгукується воно і в серцях батьків, що втратили там своїх синів. То була не зовсім їхня війна, не за рідну землю, не за свої території. Але вони повинні були піти, бо не мали права на слабкість. Проте, зробивши останній подих на чужій землі, вони назавжди залишаться в пам’яті земляків, які шанують їх дотепер. Шанують українці й тих, кому вдалося вистояти у двобої зі смертю під пекучим сонцем посеред скелястих гір.

Нині в Україні відзначають 29 річницю виведення військ з Афганістану та День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. 15 лютого, на Стрітення, в Обухові біля пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам відбувся мітинг-реквієм. Багато проникливих слів було сказано і заспівано. Спогади афганців виринули з пам’яті знову.

Перед присутніми виступив голова Обухівської районної ради Костянтин Шушаков: «Друга половина ХХ століття була пронизана великою кількістю воєн та військових конфліктів. І, на жаль, у більшості з них змушені були брати участь наші українці. Вони воювали в Угорщині, Чехословаччині, Югославії, брали участь у конфліктах на Африканському континенті, в країнах Близького і Далекого Сходу. Але найжорстокішою за своїми наслідками, за протяжністю і жертвами стала війна на афганській землі. Так, до рідної домівки не повернулися 3360 найкращих синів України. 150 тисяч наших співвітчизників брали участь у цьому конфлікті, з них 8 тисяч були поранені і 3560 стали інвалідами. Тривала війна жорстко зачепила усіх її учасників, особливо їхні родини. Це незагоєна рана, невідступний біль. Ми вічно будемо в боргу перед загиблими та їх родинами. Але сьогоднішній день – це не лише вшанування пам’яті загиблих, це також вираження глибокої вдячності всім тим, хто повернувся додому живим, хто мужньо і чесно виконав свій військовий і громадянський обов’язок. Виявлені афганцями мужність і стійкість стали прикладом служіння своїй Батьківщині. І сьогодні вже ветерани-афганці складають найактивнішу частину нашого суспільства. Вони зберігають і примножують найкращі бойові традиції, роблять свій внесок у виховання молоді та розвиток незалежної України. Від Обухівської районної державної адміністрації, від депутатського корпусу Обухівської районної ради та від себе особисто вітаю вас із 29-ю річницею виведення радянських військ з Афганістану. Від щирого серця бажаю вам та вашим родинам щастя, родинного затишку, благополуччя, впевненості в завтрашньому дні, щастя, миру і добра. Зі святом вас, шановні! Слава Україні!».

Також слово мали Обухівський міський голова Олександр Левченко, заступник міського голови м. Українка Оксана Кирилюк, т.в.о. районного військового комісара Андрій Коваленко, член правління Обухівської міськрайонної організації «Спілка ветеранів Афганістану» Віталій Демчук, ветеран Збройних сил, Почесний ветеран України, полковник Микола Зарва.

Здається, що слова стають ще більш проникливими, коли вони перетворюються у вірші або звучать в унісон з музикою. Творчо оформили свої виступи учні НВК «Спеціалізована ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням іноземних мов – ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 Обухівської міської ради Київської області».

Пам’ять воїнів-інтернаціоналістів та учасників бойових дій на території інших держав ушанували хвилиною мовчання та покладанням квітів.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь