Інтерв’ю директора Комунального підприємства «Обухіврайтепломережа» Устіча Віктора Сергійовича журналу WE!news

Дата: 17.11.2016 14:24
Кількість переглядів: 925

Устіч В.С. поділився з читачами жупналу досвідом, підбором, введенням в експлуатацію,
правильним підходом до діагностики насосного обладнання і тим,
що очікує взимку 2016/2017 жилелів України.
 
Яку кількість будинків ви обслуговуєте?
За нами числиться 128 об’єктів.
 
Який ви використовуєте теплоносій?
Хімводоочищена спеціально підготовлена вода. Це 99,9 % теплоносія. Очищуємо установками хімводоочистки. На великій котельні існують деаератори, які, відбирають повітря із теплоносія. На маленьких котельнях – маленькі хімводоочистки.
 
Чи було у вас таке, що труби в замкнутій системі були холодні і що ви з цим робите? Труби холодні можуть бути тільки у внутрішній системі опалення, де є проблеми забитих стояків. Це проблема старих систем опалення: відкладення у вигляді солі, каменів, вентелі у яких вийшли з ладу клапани внутрішні і вони не відкриваються. Треба шукати причину і ремонтувати.
 
Якої ТМ марки циркуляційними насосами ви користуєтесь і чому?
Поскільки 23 роки займаємось теплопостачанням і в ті часи на нашому ринку першими були Grundfos, потім Wilo. Користувались ними. Останні роки, коли пішли зміни курсу долара і євро, і DAB стали більш конкурентоздатними, покращили якість своєї продукції, ми звернули увагу на ці насоси. На сьогоднішній день, враховуючи ціну та якість ми віддаємо перевагу насосам DAB.
 
Тобто зараз у вас всі стоять насоси DAB?
На сьогоднішній день ми експлуатуємо більше 200 насосів самих різних, малесеньких і до 30-ти кВт. Насосів DAB поки що мало. Більшість насосів, яка була поставлена 10 років назад – вони ще працюють. От коли дійде діло до їх заміни, тоді ми будемо їх міняти.
 
При виборі насосів, якими ви характеристиками користувались?
Вибір насоса залежить від характеристики об’єкта. Від гідравлічного опору об’єкта, від завантаження об’єкту і навантаження джерела теплопостачання. Тому там де є можливість задіяти насоси з мокрим ротором, я обов’язково використовував насоси з мокрим ротором
 
Які розширювальні баки ви використовуєте?
Розширювальні баки стоять на кожній котельні однозначно. На момент покупки бака, шукаємо де бак знаходиться найближче і де по співвідношенні ціна- якість відповідає нашим потребам.
 
Кому ви доручаєте проектування систем опалення?
Такими роботами займаюсь самостійно, тому що я за освітою інженер.
 
Яка температура зворотної води і на що це впливає?
Температура зворотної води залежить від температури зовнішнього середовища. Тому не можна сказати яка середня. Регулювання здійснюється автоматикою. В котельнях де немає автоматики – додається більше газу. Регулюється кожні 2 години в ручному режимі. Автоматика постійно відслідковує температуру. На протязі доби температура міняється на 5-10 градусів. Наприклад взимку: зранку -15, а в день -3, а різниця в 12 градусів компенсується різницею температур теплоносія. І в більшості це робиться автоматикою.
 
Як ви контролюєте температуру на місцях?
75% споживачів обладнані тепловими лічильниками. Тому ми маємо можливість побачити температуру теплоносія безпосередньо на місцях.
 
Яким чином регулюєте напір?
На кожному джерелі теплопостачання є так звані підживлювальні насоси, які відрегульовані згідно вимог відповідного опалення, відповідних приміщень. Він підбирається індивідуально під кожен об’єкт. Утримується автоматично. Наприклад минулої зими поставили насос E.Sybox Mini з електронним регулюванням на одній із котелень. Ми дуже задоволені. Рекомендую ставити для систем підживлення тепломереж E.Sybox і E.Sybox Mini.
 
Чи були у вас якісь проблеми з системою опалення і які?
Системам теплопостачання від 0 до 50 років. В старих системах теплопостачання то згнивші, то засорені труби. Насоси частково зношуються. Насоси з мокрим ротором – по осені коли починається перший запуск, можуть самі по собі приклинювати і не запускатись. Ми приходимо і викручуєм заглушечку, прокручуєм викруткою ротор мокрого двигуна, потім включаємо і воно поїхало. Всі 200 насосів перевіряємо, стравлюємо повітря, прокручуємо і запускаємо.
 
Які втрати теплоносія по трасам? Як можна їх зменшити?
Є 2 показники втрат:
1. Втрати через теплоізоляцію. Боротьба тільки одна – заміна старих тепломереж на нові попередньо ізольовані трубопроводи, які втрачають в декілька раз менше, ніж старі.
2. Втрати з витоком. Це втрати через старі засувки, в яких є сальники, через які тече вода, та втрати через труби, які підтікають. Боротьба дуже проста. Ставимо сучасні кульові крани. В тепломережах поміняли всі аварійні ділянки. Приклад – перша котельня на нашому балансі, по вул.Б.Хмельницького. 23 роки назад втрати теплоносія на добу складали 25 кубів. Сьогодні - в межах 1 кубу.
 
Як ви прокоментуєте подорожчання цін на газ?
Газ підняли в ціні з 1 травня для населення і теплопостачальних підприємств. Ціна газу для нас виросла в 2,27 рази. Це призвело до подорожання гарячої води та опалення в 2 рази. Якщо зима буде холодною, то це подорожчання може бути в 2,5-3 рази. Це катастрофа. Відношусь до цього категорично.
 
Як зменшити затрати на електроенергію?
Головний інструмент – це насосне обладнання. Однозначно. Заміна насосного обладнання на сучасне, ефективне та правильно підібране для відповідних навантажень котельної і гідравлічного опору системного опалення. Є такий нормований показник як кількість кВт на одну вироблену та відпущену гігакалорію. Середній по області - 34 кВт на 1 гігокалорію. У нас була квота років 5 назад. Кабмін поставив завдання в 2020 році споживання електроенегрії на 1 гігокалорію довести до 25 кВт. А в нас сьогодні вже 20 кВт. Тобто дуже низький показник споживання, завдяки самому сучасному насосному обладнанню.
 
Дайте рекомендації по обслуговуванню насосного обладнання і трубопроводів: перед, під час та після сезону.
Саме вірне – це готуй санки по весні. Тому, як тільки закінчується сезон опалення, займаємось ремонтом всього, в т.ч. і насосного обладнання. Під час – спостерігати і виявляти недоліки. Після опалювального – ремонт. А перед – перевіряти.
 
Які ваші рекомендації, як економити населенню на опалення?
Перш за все – це утеплення всіх приміщень. Енергозбереження. На опаленні можна економити завдяки енергозберігаючим технологіям, заміні вікон, утеплення фасадів, регулювання температури в кожній кімнаті, в кожній квартирі, та з можливістю виміру спожитого тепла.
 
Дайте нашим читачам кілька рекомендацій.
№1. Щодо ефективного и економічного використання системи опалення.
Відслідковувати і усувати перетопи. Від цього залежить такий показник – кількість тепла відпущений за опалювальний сезон. По даним нашого Міністерства, по Україні в середньому витрачається 350 кВт теплової енергії на опалення 1 м2 при опалювальному сезоні, то в нас ця цифра всього-на-всього 160-158 кВт. Тобто в 2 рази менше. За рахунок того, що в нас немає перетопів.
№2. З приводу вибору насосного обладнання.
Я рекомендую всім перейти на сучасне насосне обладнання. Це дозволить легко працювати інженерам, які займаються експлуатацією котельного обладнання чи то водопостачання. Завдяки сучасному насосному обладнанню, аварійних ситуацій стає в десятки раз менше, і відповідно зменшуються витрати електроенергії.
 
 
 
 
 

Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь