Обухівський районний відділ лабораторних досліджень державної установи «Київський обласний лабораторний центр МОЗ України» інформує про стан інфекційної захворюваності в Обухівському районі (без міста Обухів) за 12 місяців 2018

Дата: 01.02.2019 15:35
Кількість переглядів: 1383

За 12 місяців 2018 року в Обухівському районі (без міста Обухів) зареєстровано 13780 випадки інфекційних захворювань. Серед інфекційних захворювань переважну більшість (94,2%) становлять гострі респіраторні вірусні інфекції та грип, показники захворюваності на які в чотири рази перевищили показники 2017 року.

Кількість інших інфекційних захворювань, без урахування грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій, складає 360 випадки, що на 20% більше аналогічного періоду 2017 року.

У 2018 році спостерігалося збільшення захворюваності на гострі кишкові захворювання. У структурі інфекційних захворювань гострі кишкові інфекції (ГКІ) поступаються місцем лише гострим респіраторним вірусним інфекціям та паразитарним захворюванням. Зареєстровано 39 випадків гострих кишкових інфекцій, в тому числі 13 випадків виявлено серед дітей до 17 років. Бактеріологічно підтверджено 30 випадків ГКІ, у тому числі 9 випадків у дітей до 17 років.

Серед 7 випадків ГКІ серед дітей 3 випадки зареєстровано в організованих колективах – це учні загальноосвітніх шкіл району, та по 1 випадку у дошкільних навчальних закладах «Чебурашка» село Трипілля, «Ялиночка» селише Козин, «Хоровод» місто Українка, ДНЗ «Малятко» село Халеп’я.

Значна кількість гастроентероколітів встановленої етіології пов’язана з вживанням неякісних харчових продуктів у наслідок недотримання правил приготування, зберігання та реалізації харчових продуктів, придбаних у роздрібній торгівельної мережі та на ринках району. Випадків захворювання на гострі кишкові інфекції пов’язаних з закладами громадського харчування та харчоблоками закладів загальної середньої освіти та дошкільних навчальних закладів району не виявлено. Значний вплив на ріст рівня ГКІ має також  контактно-побутовий шлях передачі інфекції (недотримання правил особистої гігієни). Варто відзначити, що всі вогнища інфекційних захворювань обстежені та проведені необхідні протиепідемічні заходи: відбір води, харчових продуктів, зроблені гігієнічні змиви та проведені обстеження контактних осіб щодо наявності кишкової групи інфекцій.

За 12 місяців 2018 року в районі  виявлено три  випадки сальмонельозу, в 2017 році було зареєстровано також 3 спорадичних випадків сальмонельозу.

У 2018 році у Обухівському районі виявлено 21 випадок захворювання на гострий гепатит та 5 випадків захворювань на хронічний гепатит. У структурі гострих гепатитів спостерігається захворювань на гепатит А всього 1 випадок, гепатит В – 9 випадків , гепатиту С – 3 випадки. Слід відзначити, що рівень захворюваності на вірусні гепатити дорослого населення району на 34,5% менше аналогічних показників по місту Обухову.

Захворюваність на вітряну віспу та скарлатину (інфекції, які не керуються вакцинацією) залишається в Обухівському районі на високому рівні. Так зареєстровано 11 випадків захворювання на скарлатину серед дітей, що майже вдвічі більше захворюваності 2017 року, а також захворювання на вітряну віспу виявлено 279 випадків. Ці хвороби реєструвалися майже у всіх дитячих закладах району.

У 2018 році зареєстровано 48 випадків захворювання мешканців району на кір. Серед захворілих – 22 дитини. Випадки захворювання на кір в Обухівському районі не реєструвалися у продовж більше 30 років. Рівень захворюваності на кір у місті Українка та селах району майже вдвічі перевищує захворюваність  серед мешканців міста Обухів. Варто відзначити, що єдиним дієвим методом боротьби із цією інфекційною хворобою є своєчасне проведення вакцинації та дотримання календаря профілактичних щеплень.

Погіршується епідемічна ситуація в районі щодо спалахів небезпечного захворювання на сказ. Так у 2018 році  зареєстровано 3 випадки сказу серед тварин району (села Халеп’я, Красна Слобідка, Верем’я). У всіх випадках – хворі тварини домашні, що свідчить про низький рівень охоплення щепленнями проти сказу тварин району. Варто відзначити, що у районі у 2018 році постраждало від укусів тваринами 191 особа, із яких 115 осіб (60,2%) укушені бродячими тваринами. Високий відсоток постраждалих від укусів безпритульними тваринами свідчить про не вирішене питання зменшення кількості бродячих тварин у районі, особливо в місті Українка .

Випадки лептоспірозу в районі у 2018 році не реєструвалися. За останні роки спостерігається ріст захворюваності на борреліози. Щорічне дослідження кліщів, які обстежуються в лабораторії особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Київський ОЛЦ МОЗ України», свідчить про зростання кількості заразних кліщів на території району. Так у 2018 році зареєстровано 11 випадків хвороби Лайма.

Високою залишається захворюваність на туберкульоз: із 35 виявлених випадків захворювання на території Обухівського району, 12 випадків – серед мешканців міста Обухів та 23 серед мешканців міста Українки та сіл району. Дані показники є відображенням глобальної епідемії туберкульозу у світі.

 

Завідувач Обухівським районним відділом лабораторних досліджень державної установи «Київський обласний лабораторний центр Міністерства оборони здоров’я України» Анатолій ВЛАСЕНКО


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь