ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «КИЇВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЛАБОРАТОРНИЙ ЦЕНТР МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ» ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ ВІДДІЛ ЛАБОРАТОРНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ІНФОРМУЄ!

Дата: 16.07.2020 15:44
Кількість переглядів: 1281

Станом на  10 годину  16.07.2020р. в Обухівському районі  з підозрою  на COVID-19 виявлено – 493 особи, знятий діагноз у 143 осіб. Лабораторно підтверджений діагноз   у  340 осіб,  в.т. ч.  - Козин-35,    в с. Романків-9,  в  м.Українка – 49( в т. ч. Плюти-1) , в м. Обухові-178( із них в с.Таценки -9)  ,  в с.Красна Слобідка -7, с.Нещерів- 11, с.Германівка-3, с.Долина-1, с.Деремезна-2, с.Красне 1-8, с.Григорівка-7, с.Матяшівка -9, с.Перше Травня- 1, с.Халепя-1, с.Гусачівка-1, с.Жуківці-3, с.Трипілля-3, с.Ст.Безрадичі-1, с.Витачів-2, с.Степок-1, с.Перегонівка-2,с.Деревяна-3, с.Копачів-1, с.В.Дмитровичі-1, с.Підгірці-1.

Із них  285  осіб  одужало – в смт.Козин-32, в с.Романків-7, м.Українка-36  ,в м.Обухів-148 ( в т.ч. с.Таценки-9),   в с.Германівка-3, в с.Деремезна-2,   Красне  1-8, в с.Нещерів-11 , в с.Перше Травня-1, с.Матяшівка-9, с.Долина-1, с.Григорівка-4, с.Трипілля-3, с.Халепя-1, с.Гусачівка-1, с.Жуківці-3,  с.Красна Слобідка-6, с.Ст.Безрадичі-1, с.Витачів-2, с.Деревяна-2, с.Степок-1, с.Перегонівка-2, с.Великі Дмитровичі-1.

Померло    п’ять   осіб ( м.Українка-1, м.Обухів-4). Всі вони мали хронічні захворювання, клінічний перебіг яких  ускладнив COVID-19. Це хронічний алкоголізм, цукровий діабет, онкологічні захворювання та захворювання серцево-судинної системи.

Серед медпрацівників захворіло - 30 осіб  в т.ч. - 7  лікарів. Одужало 24 медпрацівника із них-6 лікарів.  

Виявлено 1060  контактні особи, які знаходяться на самоізоляції в домашніх умовах під спостереженням лікарів.

На 16.07.20р в Україні захворіло на COVID-19 – 55607 осіб із них померло  1427.

Відсоток смертності складає 2,6%. В Обухівському районі захворіло з лабораторно підтвердженим діагнозом  340 осіб із них померло 5  осіб. Відсоток смертності складає 1,5%.

За останні 7 днів з 09.07.2020р  по 16.07.2020 р. в районі захворіло  22 особи,  одужало -23 особи. Смертельних випадків  не зафіксовано. 

На даний період спостерігається,  на превеликий жаль, розвиток епідемії COVID-19.

Рівень захворюваності росте як по Україні так і в Обухівському районі.

Послаблення карантинних обмежень привело до того, що люди вийшли із самоізоляції. Дуже часто не дотримуються запобіжних заходів – носіння маски, дезінфекції рук та поверхонь, дотримання соціальної відстані в 2 метри. І як  наслідок природний епідемічний процес поширення інфекції COVID-19  відновився з новою силою. Хворі люди та вірусоносії, як джерело інфекції, через  шляхи  (факто-ри )передачі збудника ( повітряно-крапельний, повітряно - пилевий, контактно-побутовий та фекально-оральний) передають захворювання до сприйнятливого організму ( нас з вами).

              Протиепідемічні заходи проводяться в трьох напрямках:

1.Джерело інфекції ( хворий, вірусоносій, контактна особа)  повинне бути ізольоване, знаходитись під спостереженням лікаря, лабораторно  продіагностовані і при необхідності проліковані. Контактні особи ізолюються на термін інкубаційного періоду ( для COVID-19 – 14 днів).

2.Для захисту оточуючих від зараження,  при передачі інфекції повітряно-крапельним та повітряно - пилевим шляхом, необхідно носити респіратори та захисні маски, що  виключають попадання збудника в дихальні шляхи. Для захисту очей (обличчя) бажано використовувати окуляри, або захисний щиток. При передачі збудника контактно-побутовим та фекально-оральним шляхом методом дезінфекції різних поверхонь та миттям і  дезінфекцією рук ,потрібно вбити збудника та не дати йому можливості потрапити до сприйнятливого організму. Бажано користуватись рукавичками.

3.Сприйнятливий організм можна захистити від інфекції методом вакцинації (вакцина проти COVID-19 знаходиться в стадії розробки).  Або отримання імунітету природним шляхом перехворівши на COVID-19. Слід відзначити, що імунітет нестійкий і нетривалий.

Якщо 70-75% дітей, підлітків та людей середнього віку перехворіють то створиться імунний прошарок і передача вірусу в суспільстві значно знизиться. Дана категорія  людей, а їх до 45 % , переносить захворювання в безсимптомній  чи легкій формі  і не потребує  госпіталізації. Після перенесеної коронавірусної інфекції вони будуть мати імунітет і  в деякій мірі будуть захищені. Наскільки стійким буде імунітет, питання відкрите, так як вірус  мутує (змінює свої властивості) і не виключена можливість що стане більш вірулентним, агресивним. 

COVID-19 викликає одноланцюговий РНК- вмісний штам коронавірусу виду SARS-CoV-2  роду бетакоронавірусів.

Вірус вбудовується в живу клітину,  розчиняючи її оболонку.  Спіраль  РНК (рибонуклеїнова  кислота) задає клітині свою програму. І уражена клітина втрачає свою функцію та починає  штампувати  з отриманої матриці нові віруси , які несуть загибель сусіднім клітинам. Так в легенях замість загиблих  альвеол , які  втрачають    функцію  насичення крові киснем, утворюється сполучна тканина.

Головна проблема - як захистити і унеможливити летальні наслідки серед мало - захищеної ,чутливої та з ослабленим імунітетом декретованої групи людей? А це особи похилого віку 60+, особи які мають хронічні захворювання: сахарний діабет, захворювання дихальної та серцево-судинної системи, печінки, нирок, онкологічні захворювання ,ожиріння та інше.

Людям даної групи потрібно бездоганно дотримуватись карантинних вимог. При появі симптомів захворювання терміново  звертатись до  сімейного лікаря, щоб не втратити час і своєчасно отримати  спеціалізовану медичну допомогу.

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь