ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «КИЇВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЛАБОРАТОРНИЙ ЦЕНТР МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ» ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ ВІДДІЛ ЛАБОРАТОРНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ІНФОРМУЄ!

Дата: 21.08.2020 09:16
Кількість переглядів: 1091


Станом на  10 годину  19.08.2020р. в Обухівському районі  з підозрою  на COVID-19 виявлено – 605 осіб, знятий діагноз у 148 осіб. Лабораторно підтверджений діагноз у 451 особи  в. т. ч.  - Козин-56 (в т. ч. с.Рудики-4),    в с. Романків-9,  в м. Українка – 62 ( в т. ч. Плюти-1), в м. Обухові-237 ( із них в с.Таценки -11),  в с.Красна Слобідка -7, с.Нещерів- 11, с.Германівка-6, с.Долина-1, с.Деремезна-2, с.Красне 1-9, с.Григорівка-7, с.Матяшівка-9, с.Перше Травня-1, с.Халепя-1, с.Жуківці-3,с.Гусачівка-1,с.Трипілля-6,с.Ст.Безрадичі-3,с.Витачів-2,с.Степок-1,с.Перегонівка-2,

с.Деревяна-4,с.Копачів-1,с.В.Дмитровичі-1,с.Підгірці-2,с.М.Вільшанка -1, с.Нові Безрадичі-2.

Із них  356 осіб  одужало – в смт. Козин-37, в с.Романків-8, м. Українка-53 (в т.ч. с.Плюти-1), в м.Обухів-184 ( в т.ч. с.Таценки-9),   в с.Германівка-5, в с.Деремезна-2,   Красне  1-8, в с.Нещерів-11 , в с.Перше Травня-1, с.Матяшівка-9, с.Долина-1, с.Григорівка-7, с.Трипілля-5, с.Халепя-1, с.Гусачівка-1, с.Жуківці-3,  с.Красна Слобідка-6, с.Ст.Безрадичі-1, с.Витачів-2, с.Деревяна-3, с.Степок-1, с.Перегонівка-2, с.Великі Дмитровичі-1, с.Підгірці-1, с.Копачів-1. м.Богуслав-1, с. Мала  Вільшанка-1.

Померло    п’ять   осіб ( м.Українка-1, м.Обухів-4). Всі вони мали хронічні захворювання , клінічний перебіг яких  ускладнив COVID-19. Це хронічний алкоголізм, цукровий діабет, онкологічні захворювання та захворювання серцево-судинної системи.

Серед медпрацівників захворіло - 34 особи в т.ч. - 8  лікарів. Одужало -32 медпрацівника , із них-7 лікарів.  

Виявлено 1254 контактні особи, які знаходяться на самоізоляції в домашніх умовах під спостереженням лікарів.

На 19.08.20р в Україні захворіло на COVID-19 – 95403  особи із них померло  2144. Відсоток смертності складає 2,2%. В Обухівському районі захворіло з лабораторно підтвердженим діагнозом  451 особа, із них померло 5  осіб. Відсоток смертності складає 1,1%.

За період  з 12.08.2020р  по 19.08.2020р. в районі захворіло   33 ос1б, одужало -16 осіб . Смертельних випадків  не зафіксовано.

МОЗ України було заявлено, що до 25%    результатів  ПЛР (полімеразно- ланцюгова реакціїя), що є діагностичним тестом для коронавірусної інфекції, можуть бути недостовірними.

Однією з причин можуть бути порушення при відборі  та транспортуванні матеріалу для досліджень.

Згідно вимог Наказу МОЗ України від 28.03.2020р. №722  відбір біологічного матеріалу для досліджень здійснюють медичні працівники в закладах охорони здоров’я первинної ланки  або в приватних  медзакладах а також представники мобільних медичних бригад.

Необхідними матеріалами є:

1) засоби індивідуального захисту медпрацівників (хірургічна медична маска або респіратор класу захисту не нижче FFP-2, захисні окуляри або щиток для обличчя, ізоляційний (захисний) халат, рукавички.

2) тампони та стерильні пробірки з транспортним середовищем. Стерильні тампони повинні бути лише з дакрону  або віскози на пластиковій паличці.

Тампони з альгінатом кальцію або бавовною та дерев’яні палички використовувати заборонено так  як вони можуть інактивувати вірус та уповільнювати  тестування в ПЛР.

3) При взятті мазків із зіву використовують шпатель для язика. Паличку із тампоном потрібно тримати як олівець,  щоб не травмувати пацієнта.

Біологічний матеріал від пацієнта відбирається трьома методами :

1) із задньої стінки глотки (мазки із зіва);

2) передній назальний мазок береться із носа і зіва;

3)секрет носоглотки відбирається вакуумним відсмоктувачем та катетером. Від трупа відбирається  секційний матеріал.

Велике значення мають умови зберігання та транспортування зразків біологічного матеріалу. Зразки повинні бути  упаковані в три шари пакувального матеріалу (перший шар - кріосудинна для зразка, другий –контейнер, третій - сумка холодильник).

Максимальний термін зберігання  назофарингальних зразків при температурі +4 С  складає не більше 5 діб. В ідеальному випадку всі мазки з дихальних шляхів належить транспортувати в лабораторію протягом 24-48 годин з моменту взяття проб.

На кожен зразок оформляється направлення установленої форми.

Дотримання даних вимог по відбору  та транспортуванню відібраних зразків біоматеріалу  у вірусологічну лабораторію  ніхто не контролює.

На що потрібно  звернути увагу лікувальній мережі:

1)Забезпечити всіх медпрацівників що здійснюють відбір та доставку біоматеріалу засобами індивідуального захисту.

2) Суворо дотримуватись стандартів при відбору, зберіганні та транспортуванні зразків матеріалів для тестування на SARS-CoV-2.

3) Направлення на лабораторне тестування матеріалу від особи заповнювати розбірливо, краще текст набирати на комп’ютері.

Виконання всіх вище викладених вимог забезпечить  достовірність проведення полімеразно-ланцюгової  реакції (ПЛР) , яка в усьому світі прийнята як діагностичний метод  для виявлення в  організмі вірусу SARS-CoV-2.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь