ЕКСПОРТ ОВОЧІВ І ФРУКТІВ ДО ЄС

Дата: 24.09.2019 15:54
Кількість переглядів: 482

Під час імпорту будь-якої рослинної продукції можливий ризик завезення з інших країн шкідливих організмів (хвороби, комахи, насіння бур/янів), які відсутні на території країни, в яку ввозиться вантаж. Саме тому, відповідно до Директиви Ради ЄС 2019/523 з 1 вересня 2019 року змінено умови імпорту Malus Mill (яблука), Pyrus L. (груша), Prunus L. (слива), Capsicum annuum L. (перець), Solanum aethiopicum L. (пасльон), Solanum lycopersicum L. (томати), та Solanum melongena L. (баклажан) до ЄС.

Євросоюз є дуже важливим, хоч і не головним ринком збуту для українських виробників яблук преміальної якості. У сезоні 2018/19 років близько 6 тис. тонн таких яблук було відправлено на ринки таких країн ЄС як Швеція, Велика Британія, Греція, Польща та ін. Також це важливий ринок збуту для промислових яблук, в тому числі і органічних; таких яблук було експортовано близько 5 тис. тонн за сезон.

Вантаж на сьогодні може експортуватися з вільних ділянок від шкідливих організмів Neoleucinodes elegantalis (Guenée), Enarmonia prunivora Walsh, Grapholita inopinata Heinrich, Rhagoletis pomonella (Walsch), Guignardia piricola (Nosa) Yamamoto, Tachypterellus quadrigibbus Say, Tephritidae (non-European), які встановлюються в період вегетації.

Держпродспоживслужба зверталася до Європейської Комісії із запитом щодо визнання всієї України країною вільною від зазначених карантинних організмів. Після розгляду звернення Держпродспоживслужби Єврокомісія включила Україну в Перелік країн, яким дозволено експорт овочів та фруктів без додаткових нетарифних бар'єрів.

Якщо у вас виникли якісь питання щодо експорту плодовоовочевої або іншої продукції, можете звертатись до представників управління фітосанітарної безпеки в Київській області в Обухівському районі, які знаходяться за адресою: м. Обухів, вул. Трипільська, 33.

                              
Головний спеціаліст – державний інспектор відділу фітосанітарних заходів на кордоні
Мудра Ірина Володимирівна.

Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь