Багатодітна сім'я: підтвердження статусу, порядок виплати допомоги на дітей та пільги

Дата: 20.05.2020 10:35
Кількість переглядів: 3078

Багатодітна сім’я - сім’я, у якій подружжя перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько ( мати), який  проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.
До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах.

Документом, що підтверджує статус багатодітної сім'ї і дітей з такої сім'ї та їх право на отримання пільг та допомоги згідно із Законом України "Про охорону дитинства", є відповідне посвідчення . Дане Посвідчення видається структурними підрозділами районних держадміністрацій, виконавчими органами міських, районних рад,  протягом десяти робочих днів після подання необхідних документів.

Посвідчення видається безоплатно, строк дії якого визначається окремо для кожної багатодітної сім'ї. Дітям з багатодітної сім'ї посвідчення видається з 6 років.

Для продовження строку дії посвідчень потрібно подати відповідні документи до  структурного підрозділу районної держадміністрації, виконавчого органу міської ради.

Призначення і виплата допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях здійснюється структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних рад за зареєстрованим місцем проживання або місцем фактичного проживання особи, яка претендує на призначення допомоги 

У сільській місцевості прийняття заяв і передачу їх відповідним органам соціального захисту населення здійснюють особи, уповноважені виконавчими комітетами сільських і селищних рад.

Допомога надається одному з батьків дитини, які постійно проживають разом з дитиною.

Для призначення допомоги органу соціального захисту населення  подається заява одного з батьків, з яким постійно проживає дитина, та копії таких документів:

  • посвідчення батьків багатодітної сім’ї та посвідчення дитини з багатодітної сім’ї
  • свідоцтва про народження всіх дітей

Документи, необхідні для призначення допомоги, подаються заявником особисто та розглядаються органом соціального захисту населення протягом десяти днів з дня подання заяви з усіма необхідними документами.

Про призначення допомоги чи про відмову в її призначенні орган соціального захисту населення видає заявникові письмове повідомлення протягом п'яти днів після прийняття відповідного рішення.

Допомога призначається на третю і кожну наступну дитину з місяця, в якому було подано заяву з усіма необхідними документами, та виплачується кожного місяця до досягнення дитиною 6 років.

Багатодітній сім'ї надаються такі пільги

50-відсоткова знижка плати за користування житлом та комунальними послугами. Та 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення.

Дітям з багатодітних сімей надаються такі пільги

  • безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів;
  • щорічне медичне обстеження
  • першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;
  • безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів
  • безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку
  • студентам з багатодітних сімей призначається соціальна стипендія та може надаватися додаткова соціальна і матеріальна допомога;
  • 50% плати за перебування та харчування дітей у державних та комунальних дошкільних навчальних закладах
  • право на безоплатне здобуття позашкільної освіти
  • перевага в отриманні пільгового кредиту для здобуття дітьми вищої освіти.

Багатодітні сім’ї мають право на першочергове надання жилого приміщення. Сім'ї, які мають 5 і більше дітей, та у разі народження у однієї жінки одночасно трьох і більше дітей мають право на позачергове отримання жилого приміщення.

Також жінкам, які працюють і мають двох або більше дітей віком до 15 років, надається щорічна додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів.

Почесне звання України "Мати-героїня" присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п'ятьох і більше дітей, у тому числі усиновлених  дітей, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім'ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей.

Сподіваємось що дана Інформація була для вас корисною. Нагадуємо що під час впровадження карантину система правової допомоги працює в дистанційному режимі.

Ви можете звернутися за юридичною консультацією за номером телефону гарячої лінії 0800-213-103, або безпосередньо за номером телефону Обухівського бюро правової допомоги 063-337-62-13.

 

Бажаємо Вам міцного здоров’я, бережіть себе та своїх рідних.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь