ІНФОРМАЦІЯ про виконання районної комплексної цільової програми «Молодь і спорт Обухівщини» на 2017 - 2019 роки

Дата: 20.03.2018 11:22
Кількість переглядів: 890

На пленарному засіданні 28 сесії Обухівської районної ради сьомого скликання завідувач сектору молоді та спорту Обухівської районної державної адміністрації Сергій Савченко представив депутатам інформацію про виконання районної комплексної цільової програми «Молодь і спорт Обухівщини» на 2017 - 2019 роки та доповів про розвиток спорту та фізичної культури у Обухівському районі.

Фізична культура, як складова загальної культури, суспільними проявами якої є фізичне виховання та масовий спорт, є важливим чинником здорового способу життя, профілактики захворювань, організації змістовного дозвілля, формування гуманістичних цінностей та створення умов для всебічного гармонійного розвитку людини. Основною метою Програми є забезпечення першочергових та перспективних заходів, спрямованих на залучення населення району, особливо дітей та молоді, до активних занять фізичною культурою і спортом, формування здорового способу життя, досягнення високих спортивних результатів. Фізична культура і спорт є складовою частиною виховного процесу дітей і підлітків, учнівської та студентської молоді і відіграє важливу роль у зміцненні здоров'я, підвищенні фізичних і функціональних можливостей організму людини, забезпеченні здорового дозвілля, збереженні тривалості активного життя дорослого населення. Одним із пріоритетних завдань органів державної влади щодо забезпечення розвитку економіки, відкритого суспільства, інтеграції України до світової спільноти є вдосконалення роботи з основних напрямів реалізації державної молодіжної політики, забезпечення повноцінної роботи з молоддю.

В районі проводиться робота, яка спрямована на стабілізацію розвитку фізичної культури і спорту, збереження всіх складових її діяльності. Проте, рівень розвитку фізичної культури і спорту ще не відповідає сучасним вимогам і не може задовольнити потреб населення. Громадська думка та соціальна практика здебільшого ігнорують можливості фізичної культури і спорту у вирішенні важливих соціально-економічних проблем.

Основними завданнями Програми є: проведення фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи серед населення; впровадження ефективних форм і методів фізкультурно-спортивної діяльності; розвиток видів спорту; збереження наявної, з подальшим удосконаленням, матеріально-технічної бази, поліпшення умов її функціонування.

Фізкультурно-спортивна робота в Обухівському районі постійно проводиться у 21 загальноосвітньому навчальному закладі, комплексній дитячо-юнацькій спортивній школі Обухівської районної ради Київської області, Українському міському центрі фізичного здоров'я населення "Спорт для всіх", відділені боротьби ДЮСШ Київської обласної ради (с. Трипілля). Фізичне виховання проводять 22 вчителя фізичної культури в школах району. Фізичною культурою і спортом у районі систематично займаються 3974 осіб, 10% від загальної кількості населення району. У 2016 році - 3634 осіб, 9 % від загальної кількості населення району.

Фінансування сфери фізичної культури і спорту здійснюється за рахунок районного бюджету. Так, у 2017 році  на організацію та проведення спортивних заходів з районного бюджету виділено коштів у сумі 67 тис. грн.

З метою підготовки спортсменів та залучення більшої кількості дітей до занять фізичною культурою та спортом у районі працює комплексна дитячо-юнацька спортивна школа Обухівської районної ради Київської області (м. Українка), в якій працюють відділення з видів спорту:

  • єдиноборств: дзюдо, самбо, вільна боротьба, карате;
  • веслування на байдарках і каное;
  • художня гімнастика.

Навчально-тренувальний процес комплексної дитячо-юнацької спортивної школи здійснюють 9 тренерів.

Відділом освіти, сектором молоді та спорту Обухівської районної державної адміністрації постійно здійснюються заходи щодо створення належних умов для охоплення учнів закладів освіти району фізкультурно-оздоровчою та спортивно-масовою роботою. Забезпечено необхідний обсяг рухової активності дітей закладів освіти району: щоденно проводяться ранкова зарядка, рухливі ігри на перервах, фізкультурні хвилинки під час проведення занять та у групах продовженого дня.

У 2017 році сектором молоді та спорту спільно з відділом освіти Обухівської районної державної адміністрації, Українським міським центром фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх», Обухівською районною федерацією футболу були проведені ряд змагань та заходів з різних видів спорту, до участі яких залучалися учні загальноосвітніх шкіл району, молодь, дорослі, ветерани.

Так, протягом звітного періоду було проведено близько 142 районних заходів та змагань, серед них:

  • Спартакіада серед загальноосвітніх навчальних закладів Обухівського району I-II, I-III ступенів окремо, 5-6, 7-8, 9, 10-11 класи (хлопці, дівчата окремо) з різних видів спорту (легка атлетика, настільний теніс, шашки, міні-футбол, баскетбол, волейбол);
  • І (районний) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «СОКІЛ» («ДЖУРА»);
  • Спартакіада серед державних службовців Обухівського району;
  • чемпіонат Обухівського району з міні-футбулу серед дорослих;
  • чемпіонат Обухівського району з футболу серед дорослих;
  • чемпіонат Обухівського району з міні-футболу серед фізкультурних колективів;
  • фізкультурно-розважальна програма до Дня захисту дітей;
  • змагання з пляжного волейболу присвячені святкуванню Дня Конституції та Дня молоді;
  • до Дня фізичної культури та спорту України: турнір з міні-футболу серед учнів ЗОШ; турнір з міні-футболу серед ветеранів; «Ярмарок спортивних секцій»;
  • відкрита першість Обухівського району з дзюдо;
  • відкрита першість Обухівського району з художньої гімнастики;
  • відкритий турнір Обухівського району зі спортивного самбо;
  • Чемпіонат Обухівського району з Таеквон-До ІТФ серед дітей, юнаків та юніорів;
  • військово-спортивне свято «Ну-мо, хлопці» серед допризовної молоді Обухівського району з нагоди святкування Дня захисника України.

У районі  проводяться заходи фізкультурно-оздоровчої діяльності стосовно дітей з вадами розумового розвитку. Зокрема, у спеціалізована  школа-інтернат I-II ступенів для дітей з вадами розумового розвитку (с.Трипілля), яка знаходиться у підпорядкуванні Київської обласної державної адміністрації, постійно проводяться спортивні змагання з легкої атлетики, футболу, баскетболу, шахів, проводяться спортивні змагання між класами. Учні школи щорічно беруть участь у обласній спартакіаді серед дітей шкіл-інтернатів, яка проводиться у травні місяці. Учні мають можливість займатися у тренажерній залі, спортивному залі з вихователями та учителем фізичної культури. Щоденно проводиться ранкова зарядка, рухливі ігри на перервах, фізкультурні хвилинки під час проведення занять.

На належному рівні організовано фізкультурно-спортивну роботу у м.Українка, де успішно функціонує центр фізичного здоров'я населення ,,Спорт для всіх”. При центрі функціонують секції з футболу, волейболу, вітрильного спорту, баскетболу та циркова студія. Центром постійно проводяться змагання різних рівнів. Щомісячно у місті відбуваються 4-5 спортивних заходів різних рівнів спільно з сектором молоді та спорту Обухівської райдержадміністрації.

Протягом року значна увага приділялася розвиткові фізичної культури і спорту на селі. Так, сектором молоді та спорту спільно з відділом освіти проводиться Спартакіада серед сільських загальноосвітніх шкіл I-II, I-III  ступенів Обухівського району. Спартакіада проводиться поетапно протягом навчального року з легкої атлетики, міні-футболу, баскетболу, волейболу, шашок, настільного тенісу серед школярів 5-6, 7-8, 9, 10-11 класів.

В порівнянні з попередніми роками, за останній період зросла кількість секцій з видів спорту, які працюють на селі:
с. Підгірці - секції з боксу та карате;
с. Германівка - секція з пауерліфтингу;
с. Старі Безрадичі  - волейбол;
с. Трипілля – вільна боротьба;
с. Григорівка - футбол, шахи;
с. Семенівка, Красна Слобідка – футбол.

Також спортсмени та команди району приймали участь в обласних змаганнях, зокрема: в організації та проведенні Київської обласної Спартакіади серед людей з обмеженими фізичними можливостями «Сила духа», обласній Спартакіаді серед учнівських закладів І-ІІІ рівня акредитації, Всеукраїнських змаганнях зі спортивного лову серед інвалідів.

Протягом 2017 року на території району проводилася відповідна робота щодо покращення фізкультурно-оздоровчої роботи за місцем проживання та масового відпочинку громадян, зокрема за звітний період діяло 8 (у 2016 – 7) організації, які проводять фізкультурно-оздоровчу роботу за місцем проживання громадян, в яких займалось 387 (2016 р.- 341) осіб.

На території району діють 6 підприємств, установ, організації, які проводять фізкультурно-оздоровчу роботу в режимі робочого дня та у вільний від роботи час. На них працює 1833 працівники. З них залучено до фізкультурно-оздоровчої роботи 538 (у 2016 – 413) працівників, що на 125 більше минулорічного показника.

У районі постійно проводиться робота зі збереження наявної, з подальшим удосконаленням, матеріально-технічної бази, поліпшення умов її функціонування.

У 2017 році  з державного бюджету виділено субвенцію у сумі 2408 тис. грн., з них:

 - 195 тис. грн. на закупівлю спортивного інвентарю (човни, каное, байдарки та ін.) для комплексної дитячо-юнацької спортивної школи Обухівської районної ради та 50 тис. грн. на закупівлю спортивного інвентарю та устаткування для Семенівської загальноосвітньої школи I-III ступенів;

- придбання та встановлення спортивних майданчиків (м. Українка, с.Верем'я, с. Витачів, с. Григорівка, с. Дерев’яна, с. Долина, с. Копачів, с.Красна Слобідка, с. Перше Травня, с. Семенівка, с. Старі Безрадичі, с. Халеп'я, с.Щербанівка.

У 2017 році  з районного бюджету виділено коштів у сумі 265 тис. грн., з них:

  • придбання та встановлення спортивного майданчику у с. Германівка – 195 тис. грн.;
  • придбання та встановлення спортивного майданчику у с. Жуківці – 70 тис. грн.

Протягом 2017 року проведено:

-  капітальний ремонт спортивного комплексу «Енергетик» м. Українка;
- реконструйовано спортивні майданчики у футбольне поле (60х40м) зі штучним покриттям (смт. Козин);

Серед найбільших досягнень у 2017 році слід   відзначити:

- Івана Семикіна та Данила Кузьміна – срібних призерів чемпіонату світу з веслування на байдарках і каное серед молоді;
- Андрія Яценка – бронзового призера чемпіонату світу  з вільної боротьби серед дорослих, у ваговій категорії 57 кг;
- Павла Мельника – переможця міжнародного силового чемпіонату федерації пауерліфтингу, у ваговій категорії до 90 кг.

Одним із найважливіших напрямів роботи є активізація участі молоді в суспільному житті громади, підтримка молодіжних ініціатив, формування активної життєвої позиції, пошук і організація ефективних форм співпраці молоді із державними структурами, участь молоді у прийнятті рішень, забезпечення повноцінної роботи з молоддю. Протягом  року робота сектору була направлена на проведення цілісної молодіжної політики, спрямованої на створення умов для самореалізації молоді, реалізації її прав, виявлення, підтримки і розвитку обдарованої молоді. У 2017 році було організовано та проведено:

  • районний етап Всеукраїнської військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»);
  • заходи присвячені Дню молоді та Дню Конституції;
  • 23 серпня 2017 року в День Прапора України було організовано урочисте вручення паспортів молодим особам;
  • з нагоди святкування Дня захисника України 12 жовтня 2017 року проведено військово-спортивне свято «Ну-мо, хлопці» серед допризовної молоді Обухівського району;
  • 09 листопада відбувся фотоквест «Моя майбутня професія» серед учнів загальноосвітніх шкіл Обухівського району, який проводився з метою сприяння ефективної профорієнтації підлітків та учнівської молоді, підвищення престижу місцевого ринку праці, популяризації творчості юних фотоаматорів, розвитку креативного мислення;
  • заходи з нагоди відзначення Дня студента;
  • взято участь у щорічному обласному конкурсі «Молода людина року».

З метою виховання громадянина-патріота України, сприяння духовному розвитку молоді, виховання почуття громадянської свідомості та патріотизму, моральності, шанобливого ставлення до національних надбань українського народу, наслідування найкращих прикладів мужності та звитяги борців за свободу та незалежність України, серед учнів та студентів навчальних закладів району проводилися лекції, бесіди щодо відзначення державних свят, зокрема: Дня Соборності України, відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років. Молодь та учні району, з метою вивчення традицій українського народу, залучалися до майстер-класів по писанкарству до Великодніх свят; проведення Дня пам'яті та примирення; Дня вишиванки.

Проводилися заходи із залученням лідерів учнівського самоврядування до співпраці з органами державної влади та органами місцевого самоврядування з питання національно-патріотичного виховання. Так, у жовтні 2017 року серед ЗОШ району було проведено районний конкурс відеороликів національно-патріотичних танцювальних флешмобів.

Представники з числа молоді є членами Київської обласної молодіжної громадської ради та студентської ради, які приймають активну участь у житті не тільки району, а і Київщини в цілому.

Протягом року забезпечувалася участь представників району в обласних заходах:

  • засідання Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при Київській обласній державній адміністрації;
  • обласних семінарах, навчаннях, тренінгах з питань молодіжної політики та національно-патріотичного виховання;
  • у відкритій військово-патріотичній грі «Вояцький дух», метою якої є активізація молодіжного військово-патріотичного руху на Київщині та підвищення обороноздатності України;
  • участь у Всеукраїнському фестивалі, спрямованому на підвищення рівня знань про видатних особистостей українського державотворення, «Герої Базару»;
  • у Форумі національно-патріотичного виховання в Київської області;
  • у семінарі «Досвід Мужніх», з метою активізації молодіжного військово-патріотичного руху.

Отже, з урахуванням вищевикладеного слід відзначити, що основні завдання районної комплексної цільової Програми «Молодь і спорт Обухівщини» на 2017-2019 роки виконуються, але для покращення розвитку фізичної культури і спорту району та підтримки молоді, необхідно збільшення фінансування, що дало б змогу проводити більше фізкультурно-спортивних, молодіжних заходів, покращити матеріально-технічну базу району.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь