Стаж для призначення пенсії, договір про добровільне страхування та доплата до мінімального страхового внеску

Дата: 01.06.2020 11:31
Кількість переглядів: 604

Станом на поточний рік піти на пенсію громадяни України можуть в 60, 63 або 65 років залежно від накопиченого за роки трудової діяльності страхового стажу.


В період до 1 січня 2004 року в пенсійний стаж згідно чинного тоді 
Закону України «Про пенсійне забезпечення» включаються:

  • навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі;
  • період проживання дружин офіцерів, прапорщиків і мічманів, а також військовослужбовців надстрокової служби з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їх працевлаштування за спеціальністю (не більше 10 років).

Якими документами підтверджується пенсійний стаж

Нарахування та підтвердження страхового стажу за період трудової діяльності до 1 липня 2000 року здійснюється на підставі записів у трудовій книжці, а також інших документів (довідок підприємств, установ і організацій, довідок державниха архівів).  Після 1 липня 2000 року розрахунок пенсійного стажу проводиться суто за даними персонального обліку в Пенсійному фонді України.


Як розраховується пенсійний стаж при нарахуванні пенсії?

Пенсійний стаж в Україні обчислюється в місяцях. При цьому, неповний місяць роботи може бути зарахований до страхового стажу в повному обсязі, якщо сума сплачених за цей місяць внесків до Пенсійного фонду не менше мінімального страхового внеску. Якщо з яких-небудь причин страховий внесок був сплачений в меншому розмірі, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення відповідної доплати (проводиться співробітниками ПФУ за зверненням працівника). Без здійснення доплати, страховий стаж визначається пропорційно сплаченим внескам (за встановленою законодавством формулою).


Який розмір страхового внеску у 2020 році для фізичної особи?

З січня 2011 року в Україні діє Єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який замінив собою чотири раніше існуючих обов’язкових державних соціальних збори: пенсійний, соцстрах (лікарняні), «безробіття» та «нещасний випадок».


З 01.01.2016 року для всіх категорій платників встановлена єдина ставка ЄСВ — 22%. Таким чином, з 1 січня 2020 року всі підприємці, як на загальній системі, так і на єдиному податку, сплачують внесок у розмірі 1039,06 гривень на місяць. 


Чи буде враховуватися стаж, отриманий за кордоном при оформленні пенсії в Україні?

Особливості врахування стажу, отриманого за кордоном, залежать від наявності міжнародних договорів про пенсійне забезпечення між Україною та державою, в якій українці працюють. Так, наприклад, при призначенні пенсії в Україні враховується страховий стаж, отриманий в країнах ближнього зарубіжжя: Вірменія, Грузія, Казахстан, Російська Федерація, Білорусь, Азербайджан, Узбекистан, Таджикистан, Молдова, Туркменістан, Киргизстан. З цими державами у нас укладені так звані територіальні договори, тобто пенсія призначається відповідно до чинного законодавства держави, на території якої пенсіонер проживає.
Між Україною, Латвією, Естонією, Литвою, Болгарією, Словаччиною, Польщею, Румунією, Іспанією, Португалією, Угорщиною, Чехією і Монголією діють так звані пропорційні договори про пенсійне забезпечення. Ці угоди передбачають пропорційне фінансування пенсійних виплат, тобто кожна країна платить пенсію за частину трудового стажу, отриманого на її території, пропорційно пенсійним внескам та заробітній платі. При цьому, розмір доходу (заробітку) визначається виходячи з офіційно встановленого курсу на момент призначення пенсії. Перевірка і підтвердження стажу компетентними органами відповідної країни здійснюється Пенсійним фондом за запитом пенсіонера, із зазначенням точної адреси підприємства і його назви.
Робота за кордоном не враховується при нарахуванні пенсії, якщо між Україною та іноземною державою немає договору про соціальне та пенсійне забезпечення (Німеччина, Італія, Ізраїль).

Як докупити страховий стаж.

Згідно до ст. 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» наявність у людини мінімально необхідного страхового стажу дає їй право на оформлення пенсії після досягнення встановленого віку. При відсутності потрібного трудового стажу для призначення пенсії, можна укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Це дасть можливість докупити страховий стаж.

Придбання відсутнього страхового (пенсійного) стажу шляхом доплати ЄСВ до Пенсійного фонду України проводиться відповідно до ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»Перелік осіб, які мають право на добровільну участь у солідарній і/або накопичувальній пенсійній системі визначено статтею 12 Закону  України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а саме:

Таким чином, період, за який були виплачені єдині страхові внески, буде зарахований до пенсійного стажу. Умови такої участі, розмір внесків і періодичність їх виплати визначаються відповідним договором з ПФ. Якщо пенсіонер не набув необхідного для пенсії страхового стажу, органами соціального захисту населення йому може бути призначена державна допомога згідно ЗУ «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію».

Припустимо для отримання пенсії людині не вистачає 1 року (тобто 12 місяців) страхового стажу. Обчислення розміру доплати здійснюється за формулою:

Д = С × К × М, де:

  • Д – доплата за  стаж,  якого не вистачає
  • С – страховий внесок з мінімальної заробітної плати за ставкою ЄСВ — 22%
  • К – коефіцієнт вартості компенсації, який застосовується при одноразовій сплаті
  • М – кількість місяців стажу, яких не вистачає для пенсії

Отже, з 01.01.2020 по 31.12.2020 мінімальна зарплата становить 4 723 гривні. Мінімальний страховий внесок за 22% ставкою ЄСВ 1039,06 грн. З урахуванням коефіцієнта, який застосовується при одноразовій сплаті (за 1 рік — 2) дорівнює 2078,12 грн.
Таким чином, сума, яку необхідно у 2020 році сплатити в ПФ за покупку одного року стажу складає 24 937,44 грн. (12 місяців × 2078,12).

Через підвищення мінімальної заробітної плати, розмір компенсації за кожен куплений рік страхового стажу буде збільшуватися.

Щоб укласти Договір про добровільну участь у системі загальнообов'язкового Державного соціального страхування потрібно:

1. Звернутися до податкового органу за місцем проживання.

2. Надати такі документи:

- заяву про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соцстрахування або одноразову сплату в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування;

- копію трудової книжки (за наявності);

- виписку із системи персоніфікованого обліку (ОК-5);

- копію документу, який засвідчує особу.

З особою, яка подала Заяву, після перевірки викладених у ній відомостей, у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання  заяви укладається Договір за обраним видом.

Одноразова сплата єдиного внеску здійснюється однією сумою за весь період, за який «купується» стаж, протягом 10 календарних днів з моменту підписання Договору.

 

Доплата до мінімального страхового внеску

Можливо зробити доплату до мінімального страхового внеску для зарахування періодів страхового стажу у разі, якщо особа  працює на 0,5 ставки й одержує на місяць зарплату меншу за мінімальну?

       Згідно зі ст.24 Закону України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування” страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягає  загальнообов`язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій ніж мінімальний страховий внесок.

       Страховий стаж обчислюють в місяцях.

       Якщо застрахована особа підлягала  загальнообов`язковому державному пенсійному страхуванню, то неповний місяць роботи зараховують у страховий стаж як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків є не меншою ніж мінімальний страховий внесок.

       Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків менша, ніж мінімальний страховий внесок – цей період зараховують у страховий стаж як повний місяць за умови відповідної доплати до суми страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою ніж мінімальний страховий внесок. Порядок проведення такої доплати визначено розділом 15 інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на  загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 №21-1.

    


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь