Індексація пенсій з 01.05.2020 року.

Дата: 16.05.2020 12:04
Кількість переглядів: 665

Обухівський відділ обслуговування громадян (сервісний центр) повідомляє що відповідно до статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі Закон № 1058) для забезпечення індексації пенсії Головним управлінням Пенсійного фонду України у Київській області проведено перерахунки пенсій з 1 травня 2020 року, шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески.

Підвищенню на 11% підлягає лише основний розмір пенсії, оскільки пенсія складається ще й з певних надбавок та підвищень. Пенсії обчислені із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески 4404,35 грн., а з 1 травня 2020 року перераховано із показника середньої заробітної плати 4888,83 грн. (4404,35*1,11).

У разі, коли розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії, не досягає 100 гривень, встановлюється доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії.

Обухівським відділом обслуговування громадян (сервісний центр) проведено перерахунки пенсійних виплат 19527 особам, (загальна кількість пенсіонерів в м. Обухові та Обухівському районі 21636 осіб) з них підвищення отримали 17232 ( або 88,2%) пенсіонерів, 2295 осіб (або 11,7 %) розмір пенсії у яких не змінився(в зв’язку з поглинанням доплат до визначених законодавством розмірів ).

Середній розмір підвищення становить 140 грн.

Збільшення розміру пенсії у зв’язку з осучасненням заробітку у кожного пенсіонера своє, оскільки враховуються показники коефіцієнта заробітку та тривалість страхового стажу кожного пенсіонера (індивідуальні показники особи).

Не перераховувалися  пенсії, які призначені за заявами, поданими в період з 01.01.2018 року по даний час, оскільки при первинному призначенні  їм вже застосовано показники середньої заробітної плати, які більші від 4888,83 грн., тобто від показника, який застосовується при індексації пенсій з 01.05.2020 року.

Індексація пенсій проводиться незалежно від факту роботи одержувачів пенсій, як працюючим, так і непрацюючим.

З 1 травня 2020 р. в разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням усіх надбавок, підвищень, додаткових пенсій (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), в осіб, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” з урахуванням страхового стажу 35 років для чоловіків та 30 років для жінок,  не досягає 2100 гривень, таким особам надається доплата до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії.

Після проведеного перерахунку з 01.05.2020 є окремі категорії громадян, розмір пенсії яких не змінився. Це пов’язано з наявністю в складі пенсійної виплати доплат до визначених законодавством розмірів.

        Наприклад, непрацюючим особам, які досягли 65-річного віку та мають страховий стаж 30 років – для жінок, 35 років – для чоловіків, мінімальний розмір пенсії становить 1889,20 (40% мінімальної заробітної плати). Також з 01.04.2020 розмір пенсії осіб, які досягли 80-річного віку та мають страхового стажу 20 років – для жінок, 25 років – для чоловіків, не може бути меншим ніж 2600 грн.

Сума такої доплати за результатами перерахунку зменшилася на суму підвищення внаслідок індексації.

За результатами проведеного перерахунку виявлено також 18 одержувачів пенсій за спеціальними законами, яким з 01.05.2020 доцільно перейти на пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Переведення на пенсію на умовах, передбачених Законом № 1058, є автоматичним, без звернення пенсіонерів.

Пенсіонери у будь-який час зможуть звернутися до органів ПФУ для переведення їх на пенсію, призначену за спецзаконом, зі встановленням розміру пенсії, отримуваного до переведення на Закон № 1058.

Повернутися на пенсію, призначену за спецзаконом, вони зможуть із 1 числа місяця, що настає за місяцем, у якому надійшла від них відповідна заява.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь