ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «КИЇВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЛАБОРАТОРНИЙ ЦЕНТР МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ» ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ ВІДДІЛ ЛАБОРАТОРНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ІНФОРМУЄ!

Дата: 08.09.2020 12:27
Кількість переглядів: 813

Станом на  12 годину  08.09.2020р. в Обухівському районі  з підозрою  на COVID-19 виявлено – 771 особа, знятий діагноз у 148 осіб. Лабораторно підтверджений діагноз   у  617 осіби в. т. ч.  - Козин-76 ( в т. ч. с.Рудики-8),    в с. Романків-11,  в  м.Українка – 90( в т. ч. Плюти-1) , в м. Обухові-324 ( із них в с.Таценки -11)  ,  в с.Красна Слобідка -7, с.Нещерів- 11, с.Германівка-7, с.Долина-1, с.Деремезна-3, с.Красне 1-9, с.Григорівка-11,  с.Матяшівка -10, с.Перше Травня- 1, с.Халепя-3, с.Жуківці-3, с.Гусачівка-11, с.Трипілля-10, с.Ст.Безрадичі-3, с.Витачів-2, с.Степок-1, с.Перегонівка-2,с.Деревяна-5, с.Копачів-1, с.В.Дмитровичі-2, с.Підгірці-3,с.М.Вільшанка -1, с.Нові Безрадичі-5, с.Ходосіївка-2, с.Веремя-1.

Із них  418 осіб  одужало – в смт. Козин-42 (в т.ч. Рудики-2), в с.Романків-9, м.Українка-62 (в т.ч. с.Плюти-1), в м.Обухів-223 ( в т.ч. с.Таценки-10), в с.Германівка-6, в с.Деремезна-3, Красне 1-9, в с.Нещерів-11 , в с.Перше Травня-1, с.Матяшівка-9, с.Долина-1, с.Григорівка-9, с.Трипілля-6, с.Халепя-1, с.Гусачівка-1, с.Жуківці-3,  с.Красна Слобідка-7, с.Ст.Безрадичі-1, с.Витачів-2, с.Деревяна-3, с.Степок-1, с.Перегонівка-2, с.Великі Дмитровичі-1, с.Підгірці-2, с.Копачів-1,  с.Мала Вільшанка-1.

Померло    п’ять   осіб ( м.Українка-1, м.Обухів-4). Всі вони мали хронічні захворювання , клінічний перебіг яких  ускладнив COVID-19. Це хронічний алкоголізм, цукровий діабет, онкологічні захворювання та захворювання серцево-судинної системи.

Серед медпрацівників захворіло - 38 осіб в т.ч. - 9  лікарів. Одужало - 33 медпрацівника, із них-8 лікарів.     

На 08.09.20р в Україні захворіло на COVID-19 – 140 479 осіб із них померло  2934 особи. Відсоток смертності складає 2,1%. В Обухівському районі захворіло з лабораторно підтвердженим діагнозом  617 осіб  із них померло 5  осіб. Відсоток смертності складає 0,8%.

Виявлено 1517  контактні особи, які знаходяться на самоізоляції в домашніх умовах під спостереженням лікарів.

Згідно протоколу №25 позачергового засідання Київської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 04.09.2020р.  для Обухівського району встановлений «зелений» рівень  епідемічної небезпеки, для м.Обухова «жовтий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Рано чи пізно всі ми зустрінемося із коронавірусом. Як буде протікати захворювання залежить від стану імунної системи, наскільки вона сильна і як зможе відповісти на збудника. Має значення і кількість вірусу який потрапив  до організму і генетичний статус людини.

Захворювання може протікати в безсимптомній формі, легкій, середньої важкості, важкій та критичній формі. Спостерігається здорове вірусоносійство, при якому людина також є джерелом інфекції і являє загрозу для оточуючих. В 70 %  випадків хворі  не потребують госпіталізації.

Про стан свого імунітету можна дізнатись здавши кров на імунограмму, але дане дослідження дорого вартісне. Визначити силу свого  імунітету можна проаналізувавши, як часто ви хворієте на сезонні простудні захворювання.

CОVID-19 перш за все  гостра респіраторна вірусна інфекція, але з таким важким ускладненням як пневмонія. На даний час етіотропне лікування відсутнє.

Знизити рівень захворювання можна при дотриманні основних протиепідемічних вимог: 1) носіння  респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот. Маска обов’язково повинна закривати ніс, так як повітря ми вдихаємо через порожнину носа і проникнення збудника відбувається через слизову поверхню носа.

Маска зменшує інгаляційне надходження збудника респіраторної групи. Одноразові медичні маски потрібно міняти кожні три години. Якщо маска швидко стала вологою то  і багаторазову маску потрібно замінити на суху.

2) Носіння рукавичок повністю виключає контакт шкіри рук з різними поверхнями, де може бути збудник. Коли людина в рукавичках, то значно рідше або зовсім не торкається руками обличчя, очей, носа.

3) Потрібно частіше мити та дезинфікувати руки, не лише тільки перед прийомом їжі чи після відвідування туалету.

4) Щоб збудник від вірусоносія чи хворого не потрапив до здорової людини інгаляційним шляхом потрібно дотримуватись соціальної дистанції 1,5-2,0 метри.

5) Потрібно проводити дезінфекцію всіх поверхонь, до яких торкався хворий (вірусоносій). Це дверні ручки, кнопки ліфтів чи банкоматів, різні поручні в будинках, громадських  місцях чи транспорті.

6) Використання захисних щитків чи окулярів унеможливить інфікування інгаляційним шляхом. Це особливо стосується медперсоналу та професій, які мають безпосередній контакт з відвідувачами (продавці, касири та інш.).

Яких вимог потрібно дотримуватись щоб зміцнити імунітет?

1.Харчування повинне бути повноцінне, збалансоване і різноманітне, з великою кількістю клітковини (висівки, фрукти, овочі, зелень). В раціоні повинно бути  менше жирів і більше білків білого м’яса (курятина, індюшатина, риба ,бажано морська).

Менше потрібно споживати свинину, яловичину, ковбасних виробів. Зовсім потрібно виключити з раціону копченості, прості вуглеводи (борошняні вироби, цукор). Сири бажано вживати нежирні і не тверді (сулугуні, адигейський, фета). Дуже корисно вживати капусту особливо квашену, в якій багато вітаміну С, А  а також кальцію, марганцю, калію та  органічних кислот.

Червоний солодкий перець також багато містить вітаміну С. Корисні ягоди та фрукти, мед. Часник має антибактеріальні властивості.

В соняшниковому насінні багато вітаміну Е, який також впливає на зміцнення імунітету.

Добова норма води розраховується із того що її потрібно 30 мл на кілограм ваги тіла. Якщо ваша вага 100 кг, то вам потрібно на добу випити 3 літри води не лише в чистому виді але і у вигляді чаю, кави, компоту, узвару. При наявності в організмі необхідної кількості води слизові будуть вологі і краще виконувати функцію бар’єру проти  проникнення вірусів та бактерій.

2) Сон повинен тривати як мінімум 7  а краще 8-9 годин на добу, що покращує функціонування клітин імунної системи.

3) В період пандемії коронавірусу бажано   приймати вітаміни  групи С, D.

Американські вчені визначили п’ять компонентів які позитивно впливають на зміцнення імунітету та профілактику коронавірусної інфекції.

1) Вітамін С ( аскорбінова кислота) має антиоксидантні та протизапальні властивості,

Сприяє нейтралізації шкідливих вільних радикалів та захисту клітин в т.ч. тканин легень від запалення. Вітамін С як  імунні  стимулятор  сприяє виробництву  інтерферону , який бореться з вірусами в т.ч. коронавірусом.

2) Цинк, як мікроелемент блокує активність ферменту РНК – полімерази  коронавірусу і перешкоджає його розмноженню.

3) Вітамін Д, який  синтезується в організмі під впливом ультрафіолетового випромінювання та впливає на  противірусний захист. Англійські вчені звернули увагу на дуже низький рівень вітаміну Д  у жителів Іспанії, Італії та Швейцарії, особливо серед осіб похилого віку, серед яких зафіксована висока смертність  від CОVID-19.

4) Біофлавоноїд листвиниці Сибірської – біорегулятор та антиоксидант - дигідрокверцетин (торгові назви Кверцитин та Таксифолін). Дигідрокверцетин позитивно впливає на стан судинної стінки капілярів, зменшує в’язкість крові, перешкоджає виникненю тромбів. Позитивно зарекомендував себе при лікуванні хронічних бронхітів, астми, пневмонії в т.с. коронавірусної етіології.

5) Гормон мелатонін знижує тяжкість протікання коронавірусної інфекції.

 Прийом даних препаратів позитивно впливає на профілактику та лікування коронавірусної інфекції.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь