Законопроект № 6150: що він змінить у сфері державної реєстрації актів цивільного стану громадян?

Дата: 12.06.2017 13:40
Кількість переглядів: 1118

Міністерство юстиції України продовжує впроваджувати необхідні для суспільства зміни. 28 лютого 2017 року у Верховній Раді України зареєстровано внесений Кабінетом Міністрів України законопроект про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» (№ 6150), розробником якого є Міністерство юстиції України.

Вказаний документ забезпечить наступні  зміни у сфері державної реєстрації актів цивільного стану.

По-перше, децентралізація повноважень. У рамках реалізації політики децентралізації, окрім відділів державної реєстрації актів цивільного стан, які входять до структури Міністерства юстиції України, послуги у сфері державної реєстрації актів цивільного стану на місцях зможуть надавати і органи місцевого самоврядування.

По-друге, відхід від радянських стандартів. Новий законопроект передбачає ліквідацію норм обов’язкового терміну державної реєстрації шлюбу (30 днів), що надасть змогу громадянам бути вільними у своєму виборі та реєструвати шлюб сьогодні, завтра або через рік.

По-третє передбачено зміни щодо порядку розірвання шлюбу, яке можливо буде здійснити в адміністративному порядку, навіть, якщо подружжя має спільних дітей. Розірвання шлюбу подружжям, яке має дітей, здійснюватиметься виключно за наявності нотаріально посвідченого договору про те, з ким із батьків будуть проживати діти; яку участь у забезпеченні створення умов для життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо. Також має бути визначеним питання про утримання дітей та розмір аліментів на дитину.            

Водночас, нормою вказаного законопроекту передбачено, що жінка, яка народила дитину не перебуваючи у шлюбі та не маючи чоловіка, який готовий визнати батьківство по відношенню до новонародженої дитини, не зобов’язана  вписувати в свідоцтво про народження дитини дані про неіснуючого як фізично, так і юридично батька дитини.

Крім того з метою надання максимально якісних та зручних послуг громадянам передбачена можливість подавати заяви у сфері держаної реєстрації актів цивільного стану в електронному вигляді.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь