АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА — НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННИЙ БУР’ЯН!!!

Дата: 13.06.2019 14:37
Кількість переглядів: 898

Амброзія полинолиста – це злісний бур’ян,  що розвиває могутню кореневу систему і надземну масу, по зовнішньому  вигляду нагадує полин звичайний. Стебло прямокутне, прямостояче, розгалужене, опушене короткими волосками, світло- і теплолюбива рослина. Цвітіння амброзії починається в кінці червня і триває до вересня.

Амброзія полинолиста засмічує польові культури. Росте на узбіччях  залізничних колій шосейних і грунтових доріг, по берегах річок і ставків, на пустирях і інших необроблюваних землях, на вулицях, присадибних ділянках населених пунктів.

Утворюючи велику наземну масу і кореневу систему амброзія виносить з грунту дуже велику кількість поживних речовин та вологу. Це різко знижує врожайність сільськогосподарських культур. Рослини амброзії містять багато гірких речовин та ефірних масел. При поїданні амброзії тваринами молоко та  молочні продукти мають неприємний запах та гіркі на смак. Крім цього, вона може сприяти прояву алергії у людини, захворюванню на сінну лихоманку та бронхіальну астму.

Поширюється амброзія полинолиста з насінням, засміченими відходами та шляхом перенесення насіння колесами транспортних засобів та ін..

Комплексна боротьба з амброзією передбачає проведення:

– Фітосанітарних заходів: контроль за фітосанітарним станом підкарантинної продукції, сертифікація такої продукції, локалізація вогнищ бур’яну, запровадження і скасування карантинного режиму. Впровадження карантинного режиму передбачає проведення комплексу заходів, спрямованих на ліквідацію вогнищ амброзії і попередження її подальшого розповсюдження.

– Агротехнічних (ліквідаційних) заходів: застосування гербіцидів, створення агрофітоценозів, механічне скошування тощо. На території з карантинним режимом здійснюється комплекс спеціальних карантинних заходів, спрямованих на знищення вогнищ карантинного бур’яну та запобіганню його подальшого розповсюдження (відповідно до ст.10 Закону «Про карантин рослин»).

Враховуючи велику шкоду амброзії полинолистої як для сільського господарства, так і для здоров’я людей, боротьба з нею є одним з найважливіших завдань всіх землекористувачів. Порушення вимог відносно виконання фітосанітарних заходів щодо знищення амброзії полинолистої спричиняє за собою накладення штрафів як на посадових осіб, так і на громадян згідно ст. 105 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення».

До знищення рослини призводить лише її викорінення, бо після підрізання стебла рослина здатна до швидкого відтворення наземної частини, причому утворює декілька продуктивних стебел. Механічне скошування рослин амброзії полинолистої застосовують після початку ії цвітіння, коли зрізана рослина вже не здатна утворити продуктивні стебла і гине. Поза межами населених пунктів ефективним є застосування гербіцидів.

ЗНИЩУЙТЕ АМБРОЗІЮ ПОЛИНОЛИСТУ - ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННИЙ БУР’ЯН!

Державна фітосанітарна інспекція м. Обухів  вул. Трипільська, 33

Провідний спеціаліст,
державний фітосанітарний інспектр
                    Гнип Н.С.

Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь