Звіт за перше півріччя по хворобі Лайма!

Дата: 23.07.2020 14:32
Кількість переглядів: 1043

Надаємо інформацію  щодо захворюваності в районі на хворобу Лайма за перше півріччя 2020року.  

За 6 місяців 2020р. в районі зареєстровано 24 випадки хвороби Лайма (  кліщового борреліозу) проти 16 випадків  за аналогічний  період 2019р. Хвороба виникає після укусу кліща. Збудником захворювання  є спіралевидні бактерії ( спірохети) роду Borrelia.
В 1975р. в місті Олд-Лайм в США вперше було  діагностовано дане захворювання, звідки і назва хвороби Лайма.
        В світі нараховується більше 300 штамів  збудників,  багато яких стійкі до антибактеріальних препаратів.
      В Україні  борреліозом кожного року хворіє до 200 тис. людей. Найбільша захворюваність спостерігається в квітні-травні та серпні-вересні . В сонячну жарку погоду ризик захворіти  менший ніж в прохолодну та  пахмурну , коли кліщі більш активні. 
Обухівський район є ендемічним по хворобі Лайма ( є переносщик збудника-кліщі та теплокровні тварини та гризуни - резервуар збудника -борелій).

В період активності кліщів з квітня по вересень відловлюються та досліджуються іксодові кліщі у вірусологічній лабораторії на наявність  борелій - збудників хвороби Лайма та кліщового вірусного енцефаліту. Більше 20% досліджених кліщів є носіями боре лій. 
Шлях передачі інфекції- транмісивний, через укус інфікованого кліща.
Кліщі водяться не лише в лісі,а й на лугах, в паркових зонах,заростях чагарників, там де високий травостій, товстий шар прілого листя, гнилі пеньки,стихійні смітники.
Паразитують іксодові кліщі на будь-яких тваринах, від корів та коней до дрібних гризунів та птахів.
Кліщі переселяються із зони свого природного перебування ближче до людей,
не самі, а разом із гризунами – в паркові зони, дачі,присадибні ділянки, занедбані пляжі.
        Після укусу кліща боррелії із слиною  паразита потрапляють в кров і лімфу і розноситься по  всьому організму. Інкубаційний період складає 5-10 днів.
             Виділяють три стадії захворювання.

Перша  стадія ( від 3 до 32 днів). Інфекція  проявляється локально:  висипання, характерні червоні п’ятна  на шкірі на місті укусу - мігруюча кільцевидна ерітема,  припухлість,  підвищена температура , головна біль, озноб, біль в суглобах і м язах, 
швидка втомлюваність. При вражені головного мозку -  тошнота , блювота, сильний головний біль, світлобоязнь.
Друга стадія ( від 1 до 3 місяців). Інфекція розповсюджується по всьому організму. Симптоми проявляються у вигляді пульсуючого головного болю, задухи , тахікардії, болі в грудях, підвищеної температури, світлобоязні, знижується концентрація уваги, появляються розлади сну,  перемінний настрій, порушується чутливість кінцівок, параліч черепних нервів, лімфоцитома на місті укусу.
Третя стадія (1,5-2 роки). Інфекція зберігається в організмі, виникають аутоімунні 
порушення: розсієна свідомість, епілепсія, розлад пам’яті, деменція, больові спазми, різні ураження та атрофія шкіри.
В тяжких і запущених випадках хвороба Лайма може привести до ряду хронічних захворювань опорно-рухового апарату, нервової та серцево-судинної систем а також до інвалідності.

Від людини чи домашніх тварин борреліоз не передається. У випадку  зараження при вагітності наслідки можуть бути смертельні  для плоду, але якщо жінка отримує своєчасну терапію  то результат буде благополучний. Перехворівшим хворобою Лайма забороняється бути донором.

Особливість протікання захворювання  полягає  в тому , що ерітеми  на місці укусу може і не бути. Серологічна діагностика може і не виявити антитіл до збудника, особливо на  ранніх  стадіях захворювання. 
Коли пацієнт повідомив про укус кліща, повинна бути запідозрена  хвороба Лайма та проведені всі лабораторні дослідження, а також назначене відповідне лікування. Ігнорувати укуси кліща ніколи не потрібно.
Екстрену профілактику антибіотиками необхідно робити протягом 72 годин після укусу. Якщо кліщ перебуває на шкірі менше доби, то  більше шансів уникнути захворювання. Чим раніше видалити кліща і провести екстрені профілактичні заходи, тим нижча ймовірність заразитися.
Який же алгоритм дій   при укусі кліщем?

Кліща потрібно видалити самостійно, коли є така можливість або звернутись  в медичний заклад. Кліщ можна доставити в Обухівський районний відділ  лабораторних досліджень  для подальших лабораторних досліджень, але краще не гаяти час і провести відповіді екстрені профілактичні заходи – з використанням антибіотиків, які повинен назначити лікар з урахуванням  пройденого часу після укусу. При підозрі на хворобу Лайма обов’язковою є лабораторна діагностика, на яку слід направити хворого, з метою виявлення специфічних антитіл до боррелій. 
Найефективніший засіб профілактики  це забезпечення  санітарно - епідемічного благополуччя: ліквідація стихійних звалищ сміття, боротьба  з гризунами, викошування трави та інше. А також дотримання профілактичних вимог при виїзді на природу: відповідно вдягнутися, щоб не було відкритих частин тіла, періодично робити само обстеження і огляди одне одного  з метою виявлення кліщів. Для індивідуального захисту слід використовувати репеленти, які запахом відлякують кліщів.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь