Інформація про хід виконання Програми зайнятості населення Обухівського району на 2012-2014 роки та продовження терміну її дії до 2017 року за 2016 рік

Дата: 07.02.2017 15:03
Кількість переглядів: 1328

Право на працю  кожному з нас гарантує Конституція – основний закон Держави. Статтею 43 передбачено, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Закон України «Про зайнятість населення» № 5067 від 05.07.2012 року визначає правові, економічні та організаційні державної політики у сфері зайнятості населення гарантії держави щодо захисту прав громадян на працю та реалізації їхніх прав на соціальний захист від безробіття.

З метою сприяння продуктивної зайнятості населення, задоволення потреб громадян у праці, посилення соціального захисту неконкурентноспроможних верств населення, розроблена Програма зайнятості населення Обухівського району на 2012-2014 роки та продовження терміну її дії до 2017 року.

На виконання Закону України «Про зайнятість населення», управлінням соціального захисту населення Обухівської районної державної адміністрації спільно з Обухівським міськрайонним центром зайнятості проводиться постійна робота з надання інформації населенню щодо легалізації трудових відносин з метою створення умов для соціального захисту працівників.

Головна мета програми – здійснення конкретних заходів, спрямованих на проведення державної політики зайнятості щодо забезпечення продуктивної зайнятості на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності,та видів економічної діяльності, розвитку підприємницької діяльності і самостійної зайнятості населення, розширення сфери застосування праці шляхом створення нових та збереження існуючих робочих місць.

Посилення мотивації до легальної продуктивної зайнятості та захисту прав громадян, пов’язаних з легалізацією трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками прийнято розпорядження Обухівської районної державної адміністрації від 05.10.2011 № 1135 «Про утворення робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення Обухівської районної державної адміністрації».

Управлінням соціального захисту населення Обухівської районної державної адміністрації відстежуються процеси у сфері зайнятості шляхом проведення моніторингу створення та ліквідації робочих місць відповідно до динаміки створення та ліквідації суб’єктів ЄДР за основним видом економічної діяльності.  За   2016 рік створено 168 робочих місць для юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців. Також управлінням здійснюється моніторинг укладання та використання колективних договорів на підприємствах, в установах та організаціях, які використовують найману працю. Протягом  2016 року зареєстровано 36 колективних договорів зі змінами та доповненнями, якими охоплено 2616 працівників. При реєстрації колективних договорів керівникам підприємств вказується на дотримання ст.. ст.. 115, 116 Кодексу законів про працю України.

Забезпечення соціального захисту громадян, які звернулись за послугами до Обухівського міськрайонного центру зайнятості впродовж січні - червні 2016 року здійснювалось відповідно до заходів визначених Програмою зайнятості населення Обухівського району на 2012-2014 роки та продовження терміну її дії до 2017 року та відповідно до Закону України «Про зайнятість населення». Зусилля служби зайнятості спрямовувались на виконання всіх покладених завдань, і в першу чергу, це працевлаштування незайнятих громадян та забезпечення роботодавців необхідними професійними кадрами.

Протягом січня - грудня 2016 року до Обухівського міськрайонного центру зайнятості за сприянням у працевлаштуванні та отриманням соціальних послуг звернулись 1689 незайнятих трудовою діяльністю громадян. Всього перебували на обліку впродовж звітного періоду 2543 шукачів роботи, з них: жінок – 1447 осіб, молоді до 35 років – 1303 особи. В загальній чисельності незайнятого населення, що отримували соціальні послуги, питома вага жінок становить 56,9%, частка молоді до 35 років – 51,2%.

Станом на 01.01.2017 р. мають статус безробітного 506 осіб (жінки – 276, молодь до 35 років – 235 осіб). Допомогу по безробіттю отримують 412 осіб. Середній розмір допомоги по безробіттю у січні – грудні 2016 року становив 3311,3 грн.

За сприяння фахівців центру зайнятості впродовж січня - грудня на вакантні та новостворені місця працевлаштовані 1019 осіб із числа незайнятих  та безробітних громадян, з них жінок – 510, молоді до 35 років – 529 осіб. Рівень працевлаштування становить 40%.

За сприянням Обухівського міськрайонного центру зайнятості - 5 безробітним було виплачено одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності на загальну суму 91,8 тис. грн. Свою діяльність вони здійснюють у сфері реалізації будівельних матеріалів, джинсового одягу та надають послуги масажного кабінету. Найближчим часом відкриється магазин «Солодкі ласощі».

Участь у громадських та інших видах робіт тимчасового характеру приймали 210 осіб із числа безробітних громадян. Для виконання цих робіт витрачено  280 тис. грн. коштів роботодавців та 16,6 тис. грн. коштів Фонду ЗДССВБ.

Підвищення конкурентоспроможності безробітних громадян на ринку праці шляхом надання їм необхідних знань, умінь та навичок набуває все більшої актуальності, оскільки вимоги роботодавців до кваліфікації і компетенції претендентів на роботу постійно зростають. Саме тому професійне навчання безробітних громадян є своєрідним механізмом державного гарантування працевлаштування та кар’єрного зростання. Проходили професійне навчання впродовж січня - грудня 2016 року 65 безробітних різних вікових категорій, закінчили професійне навчання 50 осіб, з них: професійну підготовку пройшли 7 безробітних, професійну перепідготовку – 16 осіб і підвищили кваліфікацію – 27 безробітних. Навчалися безробітні за професіями: адміністратор, манікюрник, кравець, перукар, візажист, електрогазозварник, кондитер, оператор котельні, закрійник, водій навантажувача та інше.

З метою задоволення потреб роботодавців у кадрах, сприяння працевлаштуванню безробітних осіб фахівцями центру зайнятості постійно проводиться робота по збору вакансій. На 01 січня 2017 року підприємствами, установами та організаціями заявлено 97 вакансій для працевлаштування громадян. Впродовж січня - грудня роботодавцями подано 1601 вакансію до центру зайнятості. Навантаження на вільне робоче місце становить 1,6 особи.

За 12 місяців 2016 року до Обухівського МРЦЗ звернулись за отриманням соціальних послуг 40 внутрішньо переміщених осіб, всього мали статус безробітного 65 осіб. На 01.01.2017р. на обліку перебуває 18 осіб зазначеної категорії. З них мають статус безробітного - 17 осіб, допомогу по безробіттю отримують 14 осіб. Працевлаштовано протягом звітного періоду 21 особа, з них за направленням служби зайнятості 14 осіб.

Протягом січня - грудня 2016 року до Обухівського міськрайонного центру зайнятості звернулись за отриманням соціальних послуг 109 військовослужбовців демобілізованих в т.ч. із зони АТО. На 01.01.2017р. на обліку перебуває 80 осіб, з них мають статус безробітного 73 особи, отримують допомогу по безробіттю 71 особа. Працевлаштовано протягом звітного періоду 31 особу,  професійне навчання за направленням центру зайнятості проходили 2 безробітних з числа військовослужбовців.

Професійна орієнтаціїя населення, проводилась згідно затверджених графіків, а саме проведено 6 Днів відкритих дверей центру зайнятості, 2 Ярмарки професій та 2 Ярмарки вакансій, 12 виїзних акцій з використанням МЦПО, 23 міні-ярмарки вакансій, 10 Уроків реального життя, 9 Кроків у професійне майбутнє для учнівської молоді та 362 різних за тематикою семінарів для шукачів роботи.

Питання виконання Програми зайнятості, легалізації робочих місць та виплати заробітної плати знаходиться на постійному контролі управління соціального захисту населення Обухівської районної державної адміністрації, та міськрайонного центру зайнятості.

Обухівська районна державна адміністрація спільно з підприємствами, установами та організаціями усіх форм власності, соціальними партнерами: Обухівською організацією роботодавців, органами влади та місцевого самоврядування і надалі буде працювати над забезпеченням реалізації державної політики в сфері зайнятості населення та виконання Програми зайнятості населення Обухівського району в частині недопущення скорочення робочих місць; створення нових робочих місць; своєчасної виплати заробітної плати; сприяння працевлаштуванню соціально-вразливих категорій населення.

 

Начальник управління соціального захисту населення Обухівської районної державної адміністрації                          Г.І.Білоконь


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь