НАБУВ ЧИННОСТІ ЗАКОН ПРО МЕДИЧНУ РЕФОРМУ

Дата: 31.01.2018 10:35
Кількість переглядів: 800

30 січня, набув чинності Закон України № 2168-VIII "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення", який вводитиметься в дію поетапно.

Зокрема, з 1 січня 2018 року - для первинної медичної допомоги, що передбачає надання консультації, проведення діагностики та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів, здійснення профілактичних заходів.

Первинну медичну допомогу надаватимуть лікарі загальної практики - сімейні лікарі, яких пацієнти зможуть обрати за власним бажанням, незалежно від місця реєстрації.
На цьому етапі буде введено в дію державний гарантований пакет медичної допомоги, який, до слова, ще не затверджений Кабміном. В цьому пакеті визначать перелік безкоштовних для пацієнтів послуг, досліджень та ліків, які покриватимуться за рахунок держбюджету.

Відповідно до Закону в межах програми медичних гарантій держава гарантуватиме громадянам, іноземцям, особам без громадянства, які постійно проживають на території України, та особам, яких визнано біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, повну оплату за рахунок коштів Державного бюджету України необхідних їм медичних послуг та лікарських засобів, пов’язаних з наданням:

екстреної медичної допомоги;

первинної медичної допомоги;

вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги;

третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;

паліативної медичної допомоги;

медичної реабілітації;

медичної допомоги дітям до 16 років;

медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

Як повідомляють у МОЗ, підготовчий етап впровадження медичної реформи триває ще з минулого року. Тепер є законні підстави прийняти низку рішень, щоб вчасно реалізувати заявлений раніше план реформування первинної ланки охорони здоров’я.

Уже триває підготовка до створення Національної служби здоров’я України— національного страховика, який укладатиме договори із закладами охорони здоров’я та закуповуватиме у них послуги з медичного обслуговування населення. Тепер зможемо оголосити конкурс на посаду голови НСЗУ та двох його заступників. Плануємо, що до липня НСЗУ буде утворена та розпочне роботу.

Також розпочався процес автономізації медзакладів – перетворення медичних закладів у комунальні некомерційні підприємства. У такому статусі вони зможуть укласти договори з Національною службою здоров’я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету. Звертаємо увагу керівників медзакладів на важливість ознайомлення з законодавством та нашими рекомендаціями щодо процесу автономізації.

Для входження в реформу заклад первинної медичної допомоги має обрати медичну інформаційну систему (МІС) та підключитися до електронної системи охорони здоров’я, яка наразі працює в тестовому режимі. привести матеріально-технічне забезпечення закладу у відповідність до Табелю технічного оснащення.

Українці почнуть вибирати лікаря первинної допомоги (сімейного лікаря, терапевта, педіатра) і підписувати з ними Декларації з квітня 2018 року. До цього часу підписання Декларацій про вибір лікаря відбувається у пілотному режимі.

Щодо наступних етапів впровадження медичної реформи, то протягом 2018 - 2019 років реалізація державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій поступово запроваджуватиметься для інших видів медичної допомоги, зокрема шляхом реалізації пілотних проектів для відповідних видів медичних послуг, окремих закладів охорони здоров’я, населених пунктів чи регіонів. А вже з 1 січня 2020 року медична реформа запрацює повноцінна на всіх ланках.

Варто зазначити, що програму медичних гарантій має розробити МОЗ, а затвердити - Верховна Рада у складі бюджету на наступний рік. 

джерело: http://ukrainepravo.com/news/ukraine/nabuv-chinnosti-zakon-pro-medichnu-reformu/


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь