Незаконне звільнення працівника!

Дата: 27.04.2020 15:52
Кількість переглядів: 960

 

 

Доброго дня, Вас вітає Обухівське бюро правової допомоги. Відео консультація на тему – НЕЗАКОННЕ ЗВІЛЬНЕННЯ ПРАЦІВНИКА

Наразі дана тема є актуальною тому що у період карантину можливе збільшення порушень у сфері праці, а саме з питань незаконного звільнення працівників. Коли людину беруть на роботу і укладають договір між нею і роботодавцем, прописані певні умови. Роботодавці не можуть їх погіршувати під приводом карантину, інакше їм доведеться відповідати за такі дії.

Згідно статті сто сімдесят другої кримінального кодексу України "Грубе порушення законодавства про працю» передбачено такі  покарання

  • Штраф до 51 000 гривень;
  • або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років,
  • або виправні роботи на строк до двох років.

Якщо ви вважаєте що  вас незаконно звільнили з роботи Українським законодавством передбачено два шляхи вирішення трудових спорів — досудовий та судовий.

     У досудовому порядку працівник може звернутися до роботодавця з вимогою добровільно поновити його на роботі. Найкраще це робити у письмовому зверненні, в якому також повідомити про можливі негативні наслідки для роботодавця в разі відмови, а також про можливість кримінального покарання відповідно до ст. 172 Кримінального кодексу України. Одночасно можна звернутись до прокуратури зі скаргою щодо порушення свого трудового права та до  Державної служби України з питань праці для проведення перевірки додержання законодавства про працю на підприємстві.

     Відповідно до статті двісті двадцять першої Кодексу законів про працю України трудові спори розглядаються:

1) комісіями по трудових спорах;

2) а також судами.

Такий порядок розгляду трудових спорів, що виникають між працівником і власником, застосовується незалежно від форми трудового договору.

    Судовий порядок передбачає що Ви можете звернутися із позовною заявою про вирішення трудового спору до суду.

         Працівник може звернутися з позовною заявою про поновлення на роботі й оплату за час вимушеного прогулу до суду за місцезнаходженням підприємства  або за місцем проживання позивача, в місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки. У разі пропуску з поважних причин місячного строку, суд може поновити цей строк.

          Позивачі за подання до суду позовної заяви про поновлення на роботі звільняються від сплати судового збору згідно Закону України «Про судовий збір». Одночасно з прийняттям рішення про поновлення на роботі суд приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу, але не більш як за один рік.

         Також незаконно звільнений працівник у судовому порядку може вимагати відшкодування власником моральної шкоди

         Рішення суду про поновлення на роботі виконується невідкладно з дати звільнення працівника

         Після видання власником наказу про поновлення на роботі запис про звільнення визнається недійсним та до трудової книжки вноситься запис про поновлення на попередній роботі. 

Якщо ж роботодавець відмовляється добровільно виконати судове рішення, то проводиться примусове виконання рішення суду за допомогою державного виконавця.

     При розгляді справи про поновлення на роботі сторони мають право укласти мирову угоду. Але при її затвердженні суд повинен перевірити, чи не суперечить ця угода закону.

На практиці часто трапляється, що в день розгляду справи в суді роботодавець приймає наказ про Ваше поновлення на роботі. У такій ситуації Ви маєте право заявити клопотання про закриття провадження по справі або відкладення її слухання до з’ясування дійсних намірів власника.        

Також, у разі визнання вашого звільнення законним, роботодавець повинен провести з вами повний розрахунок і видати належно оформлену трудову книжку в день звільнення. Якщо в день звільнення ви не працювали, то кошти мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення Вами вимоги про розрахунок.

Нагадуємо Вам, що під час впровадження карантину система правової допомоги працює у дистанційному режимі.

Ви можете звернутися за юридичною консультацією, за номером телефону гарячої лінії 0 800-213-103, або безпосередньо за телефоном Обухівського бюро правової допомоги 063-337-62-13.

Бажаємо вам міцного здоровя, бережіть себе та своїх рідних!

 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь