Прокуратура прозвітувалася про свою діяльність

Дата: 21.03.2017 16:35
Кількість переглядів: 1330

2 березня 2017 року на пленарному засіданні 18 сесії Обухівської районної ради сьомого скликання депутати розглянули інформація начальника Обухівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури про стан законності в Обухівському районі, заходи щодо її зміцнення. Житник Дмитро Сергійович поінформував депутатів про основні завдання та функцій Обухівського відділу місцевої прокуратури, а також діяльність відділу у 2016 році.

Висвітлюємо основні тези інформації начальника Обухівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури озвучені на пленарному засіданні.  

Загальні питання та робота з кадрами

Штат Обухівського відділу місцевої прокуратури – 8 осіб, з них молодих спеціалістів – 3.

У штаті місцевої прокуратури передбачено 2 посади керівного складу  - начальник Обухівського відділу місцевої прокуратури, заступник начальника Обухівського відділу місцевої прокуратури.

На даний час вакантні 2 посади.

З молодими спеціалістами проводиться заслуховування звітів про виконання планів індивідуального навчання та щомісячне навчання.

ЗЛОЧИННІСТЬ

Стосовно суттєвого зростання рівня злочинності та облікованих кримінальних правопорушень – такий стан має місце у зв’язку з соціально-економічною нестабільністю та зниженням рівня соціального благополуччя населення, тому спостерігається загальна тенденція зростання рівня злочинності як на території області, так і на території, яка підвідомча Києво-Святошинській місцевій прокуратурі.

Поряд із цим, має місце суттєве збільшення облікованих кримінальних правопорушень у зв’язку з підвищенням якості перевірки матеріалів ЄО та виявлення укритих кримінальних правопорушень із подальшою їх реєстрацією до системи ЄРДР. (Виявлено по відділу прокуратури 10 злочинів).

Також зниження рівня розкриття кримінальних правопорушень та відсутність належної профілактичної роботи пов’язано з неукомплектованістю кадрами у територіальних органах Національної поліції (слідчих, оперативних співробітників, дільничних інспекторів).

Стосовно неповноти та некоректності при внесенні відомостей до ІАС ОСОП, несвоєчасності внесення відомостей про результати розгляду документів, прийняті рішення, то слід зазначити, що оперативними працівниками відповідні порушення допускаються не систематично, вони носять поодинокий характер. Також допущені недоліки невідкладно усувались працівниками. Зазначене обговорювалось на оперативних нарадах. З питань належного відображення відомостей у ЄРДР планується проведення спільної наради зі слідчими та процесуальними керівниками.

НАГЛЯД У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ, А ТАКОЖ ПРИ ЗДІЙСНЕННІ ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Прокурорами відділів та апарату місцевої прокуратури протягом поточного року приділено значну увагу резонансним кримінальним провадженням.

Так, до суду скеровано:

4 обвинувальних акти за умисне вбивство - ст. 115 КК України;

6 обвинувальних актів за ст. 186 КК України (грабіж) та 6 за ст. 187 КК України (розбій);

12 обвинувальних актів у сфері злочинів проти безпеки та експлуатації транспорту, з них за ст. 289 КК України (незаконне заволодіння транспортом) – 4.

ПОЗИТИВ:

Обухівським відділом місцевої прокуратури активізована робота при проведенні досудового розслідування у кримінальних провадженнях у сфері використання надр, розтрати коштів державного бюджету та зайняття ігровим бізнесом.

Ведеться робота по припиненню незаконного видобутку піску річкового на території Обухівського району. В ході проведення слідчих дій у кримінальних провадженнях, досудове розслідування у яких здійснюється СВ Обухівського ВП ГУ НП в Київській області, а саме санкціонованих обшуків, виявлено та вилучено 12 одиниць техніки, за допомогою якої вчинялись дії по видобуванню піску. В подальшому вказану техніку визнано речовими доказами та ухвалами слідчого судді накладено арешт. На даний час досудове розслідування у вказаних кримінальних провадженнях триває, планується проведення позапланових перевірок з метою встановлення підстав та відповідних дозвільних документів на видобування піску річкового підприємствами.

Також, ускладнює розслідування злочинів вказаної категорії той факт, що особи які є замовниками незаконних земельних робіт, використовують орендовані транспортні та технічні засоби та не присутні безпосередньо на місці події.

З початку 2016 року Обухівським відділом поліції ГУ НП в Київській зареєстровано 4 кримінальні провадження, за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 203-2 КК України, за фактами зайняття гральним бізнесом.

Слід зауважити, що у порівнянні з минулим роком, органами внутрішніх справ постійно вживаються заходи щодо активізації розслідування злочинів даної категорії, усі кримінальні провадження перебувають на контролі відділу місцевої прокуратури.

Крім того, спостерігається підвищення ефективності оперативного реагування на факти виявлення незаконного зайняття гральним бізнесом, зокрема проведення невідкладних обшуків у приміщеннях гральних закладів, вчасне та якісне вилучення майна з подальшим арештом, призначення необхідних експертиз.

Проводилась робота по боротьбі з незаконним використанням надр.

У липні 2016 року Обухівським відділом скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням директора Українського ВКП у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України, так як останній видобував підземні води, які є корисними копалинами загальнодержавного значення без отримання спеціального дозволу на видобування надр.

На стан досудового розслідування кримінальних проваджень значно впливає неукомплектованість слідчих в органах поліції.

Так, станом на 30.09.2016 у шести відділах поліції із 185 передбачених штатних одиниць слідчих – заповнено лише 99 (86 вакансій).

Зазначене призвело до того, що впродовж 2016 року процесуальними керівниками в рамках актуальних кримінальних проваджень неодноразово (без урахування письмових вказівок) самостійно проводиться ряд слідчих дій, самостійно надаються письмові доручення оперативному підрозділу.

Крім цього, слід звернути увагу, що станом на теперішній час штат оперативних працівників місцевої прокуратури становить 8 посад (із яких 2 вакантні), у той час як за аналогічний період минулого року – 15.

Реагуючи на бездіяльність слідчих територіальних органів Національної поліції до СУ ГУ НП в Київській області направлено 3 листи  про вжиття заходів до усунення порушень вимог закону, причин цих порушень, умов, що їм сприяли, та притягнення винних осіб до передбаченої законом відповідальності.

Протидія корупційним та пов’язаним з корупцією правопорушення поза межами кримінального провадження

Необхідно зазначити, що органами прокуратури нагляд в сфері протидії і запобігання корупції здійснювався в ситуації відсутності чітко визначених законом повноважень прокурора та встановленої законом відповідальності за протидію виконання прокурором своїх законних повноважень. Вказане негативно впливало на результативність роботи на цьому напрямку.

Разом із цим, упродовж 12 місяців 2016 року Обухівським відділом складено 2 протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, які Обухівським районним судом були задоволені.

ЗМІ:

Інформація щодо позитивних результатів діяльності відділу місцевої прокуратури активно висвітлюється на офіційних сайтах районних рад, райдержадміністрацій, сторінках  в Facebook.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь