Інформує відділ обслуговування громадян № 13 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області

Дата: 01.03.2021 09:30
Кількість переглядів: 261

Щомісячна компенсаційна виплата особам, яким виповнилося 80 років і більше з 1 березня 2021 року

Відділ обслуговування громадян №13 (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області повідомляє , що проведено масовий перерахунок  відповідно до п.1 постанови Кабінету Міністрів України від 16.09.2020 року № 849 «Деякі питання підвищення пенсійних виплат для окремих категорій осіб у 2021 році та в подальшому» з 01 березня 2021 року, особам, яким виповнилося 80 років і більше, у яких щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, не досягає розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за 2020 рік ( 10340,35 грн), щомісячну компенсаційну виплату в розмірі до 500 гривень у межах зазначеного розміру.

Щомісячна компенсаційна виплата особам, які отримують пенсію та досягли 80 – річного віку після 1 березня 2021 року встановлюється і виплачується з дати досягнення зазначеного віку.

У разі коли після встановлення відповідно до цього пункту щомісячної компенсаційної виплати розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), у осіб, які отримують пенсію призначену відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», з урахуванням страхового стажу, передбаченого абзацом другим пункту 4прим розділу XV «Прикінцеві положення» зазначеного Закону, не досягає 2 600 гривень, таким особам надається доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії. Тобто, тим пенсіонерам кому виповнилося 80 років у 2020 році то по 500 гривень їм вже виплатилося в 2020 році а в 2021, критерій - щоб їх пенсійна виплата не була менше 2600 гривень.

Вид пенсії, умови призначення, закон, згідно якого призначено пенсію, факт роботи пенсіонера значення не мають.

Особливості.

 В пенсіях у разі втрати годувальника визначення розміру компенсаційної виплати розраховується, враховуючи загальний розмір пенсії по втраті годувальника на всіх утриманців з урахуванням усіх надбавок, доплат тощо.

При цьому, якщо загальний розмір пенсії по втраті годувальника на всіх утриманців з урахуванням усіх надбавок, доплат тощо, менше розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за 2019 (2020) рік більше ніж на 1000 грн., то кожному із утриманців, який досяг 80-річного віку, встановлюється доплата в розмірі 500 грн.

Наприклад, розмір пенсійної виплати 7960,50<9205,19 на 1244,69 (9205,19-7960,50). Обидва утриманця мають право на компенсаційну виплату в розмірі 500 на кожного.

Якщо загальний розмір пенсії по втраті годувальника на всіх утриманців з урахуванням усіх надбавок, доплат тощо, менше розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за 2019 (2020) рік менше ніж на 1000 грн., то кожному із утриманців, який досяг 80-річного віку, встановлюється рівна частину цієї різниці.

Наприклад, розмір пенсійної виплати 8402.75<9205,19 на 802,44 (9205,19-8402,75). Обидва утриманця мають право на компенсаційну виплату в розмірі 401,22 на кожного.

  1. Щомісячна компенсаційна виплата та доплата враховуються:

до складу пенсійної виплати при визначенні розміру допомоги на поховання;

 до складу пенсійної виплати при визначенні розміру недоотриманої пенсії;

 до складу пенсійної виплати при визначенні постійної величини (ст.46 ЗУ №1058);

 до складу пенсійної виплати при розрахунку пенсії за 6 місяців наперед при виїзді одержувача на постійне місце проживання за кордон.

1. Призначені щомісячна компенсаційна виплати та доплата переглядаються при подальших перерахунках.

2.  Із встановлених компенсації та доплати провадяться відрахування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь