Обухівщина відкрила перший в Україні полігон з енерговербою

Дата: 28.05.2021 12:35
Кількість переглядів: 238

27 травня на Обухівщині Держенергоефективності із Міненерго, Обухівською районною радою, Обухівською районною державною адміністрацією, Всеукраїнською енергетичною ресурсно-біотехнологічною академією “ВЕРБА” провели велику конференцію на тему: “Чи здатна біоенергетика зробити Україну енергонезалежною?”з виїздом на полігон.

Під час заходу представники органів влади, громади, бізнесу, експерти та ЗМІ також ознайомилися із перевагами біоенергетичних проєктів, відвідавши два об’єкти.

Перший об’єкт – це науково-дослідна плантація з вирощування енергетичної верби поблизу Обухова. На 3 га вздовж дороги висаджено 45 тис. саджанців. Отриманий врожай – готова біомаса.

Саме з Обухівщини зроблено перший крок назустріч енергетичній незалежності України, і сьогодні учасники та гості конференції особисто оглянули технології вирощування енергетичної верби на дослідній ділянці та твердопаливну котельню, що опалює районну лікарню у м. Обухові. Всі гості конференції змогли спостерігати повний цикл економічної моделі, яка дозволяє домогтися енергетичної незалежності, зробити екологічними шляхопроводи і траси України, знизити рівень вуглекислого газу і знизити вартість тепла і електроенергії.

Конференція зібрала в залі Обухівської районної адміністрації  науковців та представників усіх гілок влади навколо питання біоенергетики.

7,5 млрд. доларів – ціна енергетичної залежності України, яку сплачено за імпорт нафтопродуктів, газу і вугілля в 2020 році. Зате ці кошти могли б залишитися в економіці, якщо використовувати ресурси біоенергетики: агровідходи, енергорослини, біометан тощо. Максимальний потенціал заміщення газу за рахунок біоенергетики становить 37 млрд м 3 на рік.

«Якщо ми будемо вирощувати енергетичні рослини хоча б на 1 млн га деградованих земель,  то це дозволить замістити в еквіваленті до 5 млрд м3 газу в рік», – зауважив Костянтин Гура, т.в.о. Голови Держенергоефективності.

Розповідаючи про переваги саме енергетичної верби, Леонід Мележик, керівник ТОВ «Енергетична верба», повідомив: «Якщо задіяти 30% маргінальних земель енергетичною вербою, то можна замістити 7 млрд м3 газу і заощаджувати 60 млрд грн в рік. Такі проєкти також дозволять створити 1 млн робочих місць».

Щоб мультиплікувати подібні проєкти по всій країні, Держенергоефективності з Міненерго та БАУ розробило низку законопроектів. Один з них – для покращення інвестиційної привабливості вирощування енергорослин.

Цю ініціативу підтримали народні депутати. Іван Шинкаренко зареєстрував у ВРУ відповідний законопроєкт,  яким передбачається:

  • визначити термін «енергетичні рослини»;
  • спростити процедуру та подовжити строк оренди землі;
  • зменшити максимальний розмір орендної плати до 5% від нормативної грошової оцінки;
  • надавати в оренду малопродуктивні земельні ділянки без аукціону.

Крім цього, Держенергоефективності розробляє нову 5-річну програму, в рамках якої, окрім різних заходів, планується компенсувати частину відсотків на закладання плантацій енергетичних рослин.

Вигоду біоенергетики для сталого енергетичного та економічного розвитку також підтвердили народний депутат України Сергій Нагорняк, Голова Біоенергетичної асоціації України    Георгій Гелетуха, док. с.-гос. наук Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України Михайло Гументик.

«Сьогодні я дуже радий, що Обухівщина  – на передовій інновацій і технологій і вірю, що це тільки початок великих змін тільки на найкраще!»,  – з натхненням завершив конференцію голова Обухівської райради Антон Карманов.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь