Інформує головне управління Держпродспоживслужби в Київській області

Дата: 08.06.2021 09:15
Кількість переглядів: 456

Повитиця –небезпечний карантинний бур’ян.

 

    

  Напевно вам доводилось бачити рослини однорічних чи багаторічних трав, чагарники , дерева , технічні, овочеві, баштанні  або декоративні рослини чи  виноградники, обплутаних якимись жовтими нитками, які іноді досить погано вириваються. Бабусі в селах вже давно називають ці «нитки» повитицею, не задумуючись чи це дійсно так. Але ця назва правдива.

Отже, що ми знаємо про повитицю? І чи дійсно вона така небезпечна.

Повитиця польова  (Cuscuta campestris Junk.)  –  переважно однорічна типова  рослина - паразит. Має нитковидне, жовте або помаранчево -жовте, витке стебло. Без коренів та листків, та й фотосинтез їй ні до чого, бо весь її життєвий цикл проходить на тілі  іншої рослини. Знайшовши рослину господаря (живителя), вона двома-трьома обертами обвиває її та у місцях дотику з ураженою рослиною утворює особливі органи — гаусторії (або присоски). З їх утворенням  проросток втрачає зв’язок із ґрунтом і повністю переходить на паразитичний спосіб життя. Глибоко проникаючи у тканини пошкодженої рослини, повитиця  живитися за її рахунок. На багаторічних рослинах, навіть після всихання чи замерзання надземних органів, її розвиток відбувається за допомогою гаусторій, які залишаються в середині стебла.

Повитиця польова розмножується насінням (максимальна плодючість до 15 тисяч насінин) і вегетативно (частинами стебла). В умовах України насіння бур’яну інтенсивно проростає у травні-червні за температури ґрунту +17-24°C, цвіте – в червні-серпні, плодоносить – у липні-жовтні. Насіння здатне зберігати схожість від 4 до 30 років за несприятливих погодних умов.

C. campestris походить з Північної Америки, звідки була поширена по всьому світі, головним чином, разом із посівним матеріалом сільськогосподарських культур, особливо люцерни і фуражним зерном. За даними науковців, у Європі вона була виявлена близько 1900 року.

Шкодочинність та способи поширення .

За даними іноземних дослідників, повитиця польова внесена до списку карантинних бур’янів у 25 країнах світу. У цих країнах заборонений ввіз як її насіння, так і різних частин рослини. В США це єдиний бур’ян, який має статус карантинного у кожному штаті.

Повитиці паразитують в основному на дводольних рослинах і можуть вражати понад 200 видів рослин. Вона не тільки знижує врожайність, але й погіршує якість продукції. Присоски повитиці проникають у паренхіму, руйнують волокна рослини.  У цукрових буряків, уражених повитицею, вміст цукру знижується на 1-2 %,а вага коренеплодів   знижується  до 40 %,  За оцінкою іноземних дослідників втрати врожаю зеленої маси люцерни становлять 57


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь