Пункт фітосанітарного контролю інформує: бактеріоз винограду (хвороба Пірса) Xylella fastidiosa Wells et al. – небезпека для садивного матеріалу

Дата: 16.06.2022 11:40
Кількість переглядів: 196

Серед бактеріальних хвороб найбільшу небезпеку для плодових та декоративних культур становить бактеріоз винограду (хвороба Пірса).

Xylella fastidiosa уражує 359 видів деревних та трав'янистих рослин, що належать до 75 родин, серед них слива, персик, вишня, груша, дуб, бук, ясен, в’яз, платан, клен, вільха, горіх, лаванда та інші. Симптоми прояву залежать від господарів і комбінацій штамів бактерії. Багато видів рослин є безсимптомними носіями, що сприяє поширенню інфекції. Головною рослиною-господарем є виноград.

Збудник бактеріозу проникає в судини ксилеми винограду блокуючи транспортування мінеральних поживних речовин та води, порушує нормальний перебіг фізіологічних процесів в рослинах.

Потенційні втрати врожаю на уражених кущах винограду можуть сягати 50—80%.

Розповсюдження захворювання відбувається із зараженим садивним матеріалом: саджанцями та живцями. Між рослинами бактерія переноситься численними видами комах, які живляться ксилемним соком.

Ситуація, яка склалася з хворобою Пірса Xylella fastidiosa (Wells et al) в Європейському регіоні призвела до прийняття жорстких фітосанітарних заходів в рамках Євросоюзу та по відношенню до інших країн-партнерів в міжнародній торгівлі.

З 14 серпня 2020 року діє Регламент Комісії (ЄС) 2020/1201² щодо заходів по запобіганню проникненню та розповсюдженню в межах Союзу Xylella fastidiosa (Wells et al.) Особливо важливими є зазначені у цьому Рішенні умови ввезення рослин, які можуть бути господарями Xylella fastidiosa на територію ЄС з третіх країн (в т.ч. і з України).

Відповідно до статті 28 Регламенту, експорт з України до країн Європейського Союзу рослин для посадки, що належать до родів або видів, зазначених у Додатку І до Регламенту можливий у випадку, якщо Національна організація захисту рослин України повідомить Європейську Комісію про статус Xylella fastidiosa (Wells et al.) в Україні на підставі проведених перевірок, з відбором зразків та проведенням фітосанітарної експертизи (аналізу) з використанням тесту, визначеним Додатком ІV до Регламенту.

Рішення Комісії 2015/789 від 18 травня 2015 року про захисні заходи від інтродукції та поширення у межах Європейського Союзу Xylella fastidiosa (Хвороба Пірса)

Суб’єкти господарювання, які займаються вирощуванням садивного матеріалу та планують в майбутньому ввозити свою продукцію до Євросоюзу, слід врахувати зазначену інформацію та за  необхідності звертатися до управління фітосанітарної безпеки для проведення відповідних фітосанітарних процедур до визначених об’єктів регулювання.

В свою чергу інформуємо, що фітосанітарну експертизу (аналізи) об’єктів регулювання методом ПЛР, згідно із Додатком IV Регламенту, має можливість проводити ДУ “Львівська обласна фітосанітарна лабораторія”.

Разом з цим надаємо електронне посилання розміщення Регламенту: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32020R1201&qid=1606471354179.

 

Пункт фітосанітарного контролю м. Обухів, вул. Трипільська 33

провідний  спеціаліст Гнип Н.С.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь