До уваги експортерів та виробників садивного матеріалу

Дата: 01.04.2024 13:34
Кількість переглядів: 44

Фото без описуНайбільшу небезпеку серед бактеріальних хвороб для плодових та декоративних культур становить бактеріоз винограду (хвороба Пірса).

Xylellafastidiosa уражує 359 видів деревних та трав'янистих рослин,  серед них слива, персик, вишня, груша, дуб, бук, ясен, в’яз, платан, клен, вільха, горіх, лаванда та інші. Симптоми прояву залежать від господарів і комбінацій штамів бактерії. Багато видів рослин є безсимптомними носіями, що сприяє поширенню інфекції. Головною рослиною-господарем є виноград.

Головне управління Держпродспоживслужби у Київській області, в зв’язку з прийняттям 14 серпня 2020 року Європейською Комісією Регламенту виконання комісії (ЄС) 2020/1201 (далі Регламент) щодо заходів по запобіганню проникнення та розповсюдження в межах Союзу Xylellafastidiosa, повідомляє:

Відповідно до статті 28 Регламенту експорт з України до країн Європейського Союзу рослин для посадки, що належать до родів або видів, зазначених у Додатку І до Регламенту, можливий у випадку, якщо Національна організація захисту рослин України повідомить Європейську Комісію про статус Xylellafastidiosa ( Wellsetal.) в Україні на підставі проведених перевірок, з відбором зразків та проведенням фітосанітарної експертизи (аналізу) з використанням тесту, визначеним Додатком IV до Регламенту.

Таким чином, просимо виробників садивного матеріалу звертатись протягом вегетаційного періоду 2024 року до Управління фітосанітарної безпеки для проведення фітосанітарних процедур для виконання умов здійснення експорту рослин до країн-членів Європейського Союзу. Інформацію по запланованому експорту просимо надати до 10 квітня 2024 року на ел адресу: pkr_obuhiv@ukr.net.

Головний спеціаліст відділу карантину рослин та фітосанітарних заходів на кордоні управління

контролю в сферах насінництва та розсадництва, карантину та захисту рослин Головного управління

Держпродспоживслужби в Київській області

Наталя БОРОВИК

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь